Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM |
Birinci düzey |
TUR214.2 |
Seçmeli |
4 |
2.00 |
2.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
DOÇ. DR. ERŞAN YILDIZ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERŞAN YILDIZ
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüzyüze
|
Dersin amacı
|
Bu dersin amacı; sürdürülebilirlik kavramından yola çıkarak, turizm işletmelerinde yönetimsel yaklaşımları
irdelemektir. Turizm endüstrisi açısından sürdürülebilir kalkınma, alternatif turizm yaklaşımları, kitle turizmi ve
sürdürülebilirliği, turizm çevreleri, sanayide sürdürülebilirlik, örgütler ve davranış kuralları, dünyada ve Türkiye de
sürdürülebilir turizm ile ilgili yapılan çalışmalar ders kapsamında değerlendirilecektir.
|
Dersin tanımı
|
Öğrencilere turizm faaliyetleri açısından sürdürülebilirliğin önemini, ve sektör bağlamında bir farkındalık oluşturulması.
|
1- |
Sürdürülebilirlik kavramı, ortaya çıkış gerekçeleri
|
2- |
Kitle turizmi, Alternatif Turizm, Sürdürülebilir Turizm ve Genel Bilgiler
|
3- |
Sürdürülebilir Turizm Politikaları
|
4- |
Sürdürülebilir Turizm Açısından Çevre ve Önemi.
|
5- |
Kitlesel Turizm Hareketleri ve Çevreye Etkileri
|
6- |
Turizmde Doğal Kaynaklar ve Çevre Yönetimi
|
7- |
Sürdürülebilir Turizm Planlaması
|
8- |
Türkiye''de Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları
|
9- |
Dünyada Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları
|
10- |
Turizm Sektöründen Vaka Analizleri (Çıralı Örneği)
|
11- |
Turizm Sektöründen Vaka Analizleri (Şirince Örneği)
|
12- |
Turizm Sektöründen Vaka Analizleri (Uzun Göl ve Ayder Yaylası Örneği)
|
13- |
Turizm Sektöründen Vaka Analizleri (Beypazarı Örneği)
|
14- |
Turizm Sektöründen Vaka Analizleri (Safranbolu ve Cumalıkızık Örneği)
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Öğrenciler sürdürülebilirlik kavramının önemini ekonomi, çevre vs. açıdan öğrenir.
|
2- |
Öğrenciler sürdürülebilirlik kavramının turizm sektörünün geleceği açısından önemini kavrar.
|
3- |
Öğrenciler sürdürülebilir turizm bağlamında hangi politikaların uygulamaya konulması gerektiğinin farkına varır.
|
4- |
Öğrenciler sürdürülebilir turizm uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
|
5- |
Alternatif turizm, yeşil turizm, yeşil otelcilik vb. kavramları öğrenir.
|
6- |
Kitle turizminin ortaya çıkardığı sorunlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
|
|
2- |
Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
|
|
3- |
İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
|
|
4- |
İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
|
|
5- |
Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
|
|
6- |
Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
|
|
7- |
Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
|
|
8- |
Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
|
|
9- |
Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
|
|
10- |
İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
|
|
11- |
Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
|
|
12- |
Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
|
|
13- |
Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
|
|
14- |
Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
|
|
15- |
Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
|
|
16- |
Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
|
|
17- |
Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
|
|
18- |
Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
|
|
19- |
Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
|
|
20- |
Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
10
|
1
|
10
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
1
|
8
|
8
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlar
|
2
|
1
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
2
|
1
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
50
|
AKTS
|
|
|
2.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
40
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Kozak, Metin (2014), Sürdürülebilir Turizm - Kavramlar - Uygulamalar, Ankara.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Kuntay, O. (2004), Sürdürülebilir Turizm Planlaması, İstanbul: Alp Yayınevi.
Sunumlar ve ders notları
|
|