Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE |
İkinci düzey |
AGS 539 |
Seçmeli |
1 |
7.50 |
7.50 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Temel genetik
|
Eğitimin dili
|
İngilizce
|
Koordinatör
|
PROF. DR. MEHMET ULAŞ ÇINAR
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
PROF. DR. MEHMET ARSLAN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yok
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Biyoteknoloji ve tarımda uygulamaları hakkında bir bilgi birikimi sağlamak ve bu anlayışı kullanarak bitki ve hayvan yetiştiriciliğinde mevcut ve gelecekteki kullanımlarla ilgili bilgiler vererek, modern tekniklerin kullanımı ile tarımda mevcut sorunlara çözümleri değerlendirmek.
|
Dersin tanımı
|
Bu ders, biyoteknolojinin tarımdaki mevcut kullanımlarını ve ortaya çıkmakta olan uygulamalarını araştırır ve ilgili bilimsel ve politik konulara eleştirel bir yaklaşım getirir. Bu derste teknolojilerin bilimsel temelleri, özel uygulamalar ve bunlarla ilişkili sağlık, çevre, sosyal ve ahlaki konular ele alınacaktır.
|
1- |
Biyoteknolojiye Giriş
|
2- |
Genetik ve Genetik Mühendisliği
|
3- |
Genetik ve Genetik Mühendisliğinin Tarımda Uygulamaları
|
4- |
Biyoteknolojinin Etkileri
|
5- |
Bitki Bilimlerinde Biyoteknoloji
|
6- |
Bitki Bilimlerinde Biyoteknolojinin Uygulanması
|
7- |
Arasınav
|
8- |
Toprak Bilimlerinde Biyoteknoloji
|
9- |
Biyoteknolojinin Toprak Bilimlerinde Uygulanması
|
10- |
Hayvansal Biyoteknoloji
|
11- |
Hayvan Üretimde Biyoteknolojinin Uygulanması
|
12- |
Tarımda Mikrobiyal Biyoteknoloji
|
13- |
Tarımda Mikrobiyal Biyoteknolojinin Uygulanması
|
14- |
Final Sınavı
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Biyoteknolojinin tarımda uygulamalarını yorumlayabilecektir.
|
2- |
Biyoteknolojonin tarımsal üretimde önemi yorumlayabilecektir.
|
3- |
Bitki Biyoteknolojisini ve uygulama alanlarını anlayıp yorumlayabilecektir.
|
4- |
Biyoteknolojinin sebze, meyve ve yağlı tohumların üretiminde kullanımı ve biyolojik aktif madde içeren bitkilerin üretiminde kullanımını yorumlayabilecektir.
|
5- |
Biyoteknolojinin sebze, meyve ve yağlı tohumların üretiminde kullanımı ve biyolojik aktif madde içeren bitkilerin üretiminde kullanımını yorumlayabilecektir.
|
6- |
Gıda Sanayii Üretiminde Uygulanan Biyoteknolojik Yöntemleri yorumlayabilecektir.
|
7- |
Endüstriyel Atıkların ve Atık Suların Biyoteknılojik Yöntemlerle Arıtılmasını yorumlayabilecektir.
|
8- |
Biyoteknolojinin Gelecekteki uygulamalarını yorumlayabilecektir.
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
13
|
4
|
52
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
13
|
4
|
52
|
Ödevler
|
2
|
5
|
10
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
3
|
5
|
15
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
8
|
8
|
Ara sınavlar
|
1
|
3
|
3
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
2
|
3
|
6
|
Laboratuvar
|
3
|
3
|
9
|
Arazi çalışması
|
2
|
2
|
4
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
8
|
8
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
2
|
8
|
16
|
Toplam iş yükü
|
|
|
185
|
AKTS
|
|
|
7.50
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
30
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
1
|
10
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
40
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Agricultural Biotechnology (Books in Soils, Plants, and the Environment) 1st Edition. CRC Press; 1st edition (November 6, 1997)ISBN-10: 0824794397 Handbook on Agriculture, Biotechnology and Development. Edited by Stuart J. Smyth, Peter W.B. Phillips, David Castle. Publication Date: 2014 ISBN: 978 0 85793 834 3
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. Ching T. Hou, Jei-Fu Shaw. April 27, 2009 by CRC Press ISBN 9781420077032
|
|