Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter. Besin Hijyeni ve Tek. (yüksek Lisans) > ORTOPEDİK ŞİRURJİYE GİRİŞ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ORTOPEDİK ŞİRURJİYE GİRİŞ İkinci düzey VCR 503 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. GÜLTEKİN ATALAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı yok
Dersin veriliş şekli teorik ve uygulamalı anlatılacaktır
Dersin amacı Bu dersin amacı, ortopedik yaralanmalarda hekimin olguya yaklaşımı, cerrahi endikasyonun olup olmadığı, oluşan travmatik şok da yapılacak ilk müdahale, kırığın tespiti, radyografisinin alınması ve operasyon yapılacaksa; operasyon hazırlıkları hakkında bilgilerin öğretilmesidir
Dersin tanımı Bu derste ortopedik yaralanmalarda hekimin olguya yaklaşımı,cerrahi endikasyonun olup olmadığı, oluşan travmatik şok da yapılacak ilk müdahale, kırığın tespiti, radyografisinin alınması ve operasyon yapılacaksa; operasyon hazırlıkları hakkında bilgiler teorik olarak haftada 2 derste öğretilecektir

Dersin içeriği
1- Veteriner ortopedinin tanımı ve kapsamı
2- Terminoloji
3- Kırık olgularının önemi
4- Kemik anatomi ve histolojisi
5- Kemikleşme
6- Kıkırdak dokusu
7- Tendolar
8- Tendo kılıfları
9- Fasia ve aponevrozlar
10- Kırık iyileşmesi
11- Kırıkta şok ve metabolik değişiklikler
12- Komplikasyonlar
13- İyileşmeyi etkileyen faktörler
14- Ortopedik şirurjide asepsi ve antisepsi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Veteriner ortopedinin tanımı ve kapsamı
2- Terminoloji
3- Kırık olgularının önemi
4- Kemik anatomi ve histolojisi
5- Kemikleşme
6- Kıkırdak dokusu
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 6 72
Ödevler 5 2 10
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 1 2
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 5 5 25
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 7 4 28
Toplam iş yükü     152
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Fossum TW, Hedlund CS, Johnston AL., Schulz KS, Seim H:. Et al (2007): Small Animnal Surgery, Mosby Elsevier, China.
Yardımcı Kaynaklar Koç B. (1999). Veteriner Anesteziyoloji Ders Notu. Aslanbey D, (1990). Veteriner Ortopedi ve Travmatoloji. 1. Baskı, Ankara: Maya Matbaacılık. Dersle ilgili ek ders notları sağlanacaktır.

Ders ile ilgili dosyalar