Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI I Birinci düzey GM 411 Zorunlu 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Yok
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gıda proses tasarımı ve optimizasyon analında bilgi ve beceri kazandırmak
Dersin tanımı Proses tasarım, metodolojisi ve optimizasyonu tanıtımından sonra, ilk aşamda da basitleştirilmiş tasarımın uygulaması yapılacak, daha sonra daha kompleks tasarım a geçilecektir. Son aşamada öğrenciler guruplar halinde kendi ödevleri üzerinde çalışacaklardır

Dersin içeriği
1- Giriş: Gıda proses tasarımı tanımı, ilkeler, ve metodolojisi
2- Sıvı-ekstraksiyon sistemin optimizasyonu
3- Basitleştirilmiş ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
4- Kabuklu ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
5- Kabuklu ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
6- Ara sınav ve guruplara ödevlerin (fizibilite çalışması) dağıtımı
7- Kabuklu ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
8- Meyve sebzelerin soğuk havada canlı muhafazası için depo tasarımı ve optimizasyonu
9- Meyve sebzelerin soğuk havada canlı muhafazası için depo tasarımı ve optimizasyonu
10- Meyve sebzelerin soğuk havada canlı muhafazası için depo tasarımı ve optimizasyonu
11- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
12- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
13- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
14- Ödev değerlenirme(fizibilite çalışması) ve Final sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda proses tasarım, metodolojisi ve optimizasyonu hakkında bilgilenme
2- Proses tasarımını çözümleme
3- Tasarım Metodolojisi farklı proseslere uygulayabilme
4- Tasarımda förmülleri bulma ve kontrol etme
5- Ekipman ölçeği ve işletim şartları ile ilişkilendirilmesi
6- Karlılık ile ile ilişkilendirilmesi
7- Gıda mühendisliği süreç tasarımına çevre ve gıda güvenliği açısından bakabilme
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 6 6
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     69
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Food Process Design, Zacharias B. Maroulis and George D. Saravacos, Marcel Dekker 2003 ve Türkçeye çevrilmiş notlar
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar