Giriş | English

Lisans > İletişim Fakültesi > Radyo,televizyon ve Sinema > GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM VE UYGULAMALARI I Birinci düzey GM 411 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Yok
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gıda proses tasarımı ve optimizasyon analında bilgi ve beceri kazandırmak
Dersin tanımı Proses tasarım, metodolojisi ve optimizasyonu tanıtımından sonra, ilk aşamda da basitleştirilmiş tasarımın uygulaması yapılacak, daha sonra daha kompleks tasarım a geçilecektir. Son aşamada öğrenciler guruplar halinde kendi ödevleri üzerinde çalışacaklardır

Dersin içeriği
1- Giriş: Gıda proses tasarımı tanımı, ilkeler, ve metodolojisi
2- Sıvı-ekstraksiyon sistemin optimizasyonu
3- Basitleştirilmiş ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
4- Kabuklu ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
5- Kabuklu ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
6- Ara sınav ve guruplara ödevlerin (fizibilite çalışması) dağıtımı
7- Kabuklu ısı değiştirici tasarımı ve optimizasyonu
8- Meyve sebzelerin soğuk havada canlı muhafazası için depo tasarımı ve optimizasyonu
9- Meyve sebzelerin soğuk havada canlı muhafazası için depo tasarımı ve optimizasyonu
10- Meyve sebzelerin soğuk havada canlı muhafazası için depo tasarımı ve optimizasyonu
11- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
12- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
13- Ödev için gurup çalışması (fizibilite çalışması)
14- Ödev değerlenirme(fizibilite çalışması) ve Final sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda proses tasarım, metodolojisi ve optimizasyonu hakkında bilgilenme
2- Proses tasarımını çözümleme
3- Tasarım Metodolojisi farklı proseslere uygulayabilme
4- Tasarımda förmülleri bulma ve kontrol etme
5- Ekipman ölçeği ve işletim şartları ile ilişkilendirilmesi
6- Karlılık ile ile ilişkilendirilmesi
7- Gıda mühendisliği süreç tasarımına çevre ve gıda güvenliği açısından bakabilme
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Alanıyla ilgili temel kavramları ve ilkeleri bilir.
2- Alanındaki içerik üretim süreçlerini bilir.
3- Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder; mevcut teknolojileri kullanabilir.
4- Alanıyla ilgili mesleki sorunları saptama, yorumlama ve çözme becerisine sahiptir.
5- İletişim alanının tarihsel gelişim sürecini bilir.
6- Ekip çalışmasına uyum sağlamaya ve zaman sınırlılığı içinde üretim yapmaya yetkindir.
7- Mesleki etik ilkelerini bilir ve uygular.
8- Temel düzeyde sosyal bilimler formasyonuna sahiptir.
9- İş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi ve deneyim sahibidir; girişimci ve yenilikçi yaklaşım bilinciyle davranır.
10- Toplumsal sorunlara karşı farkındalık sahibidir; bu sorunların iletişim alanıyla bağını kurar.
11- İş sağlığı ve güvenliği konusunda alanıyla ilgili bilgiyi kendi alanında uygular.
12- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 6 6
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     69
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Food Process Design, Zacharias B. Maroulis and George D. Saravacos, Marcel Dekker 2003 ve Türkçeye çevrilmiş notlar
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar