Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Makine Mühendisliği > MESLEKİ UYGULAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MESLEKİ UYGULAMA Birinci düzey MU302 6 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör PROF. DR. ERCAN YILDIZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı BÜTÜN ÖĞRETİM ÜYELERİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. HASAN TALHA ÜNSAL
Dersin veriliş şekli YÜZ-YÜZE VE UYGULAMA
Dersin amacı Bu dersi alan öğrencilerin Bahçe Bitkilerinde yapılan kültürel ve teknik uygulamalar ve laboratuvar analizleri konusunda pratik kazanması hedeflenmektedir.
Dersin tanımı Öğrencilerin derslerde aldıkları ekim, dikim, bakım ve mücadele ve laboratuvar analizleri konularındaki teorik bilgileri pekiştirmek amacıyla bu işlemlerin bizzat yaptırılarak öğretilmesini yapsayan bir derstir.

Dersin içeriği
1- Meyvecilik alanında kültürel ve teknik uygulamalar ile pomolojik analizler
2- Sebzecilik alanında kültürel ve teknik uygulamalar ile pomolojik analizler
3- Bağcılık alanında kültürel ve teknik uygulamalar ile pomolojik analizler
4- Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazara hazırlanması alanında derim sonrası uygulamalar ile kalite kontrol analizleri
5- Süs bitkileri alanında kültürel ve teknik uygulamalar ile pomolojik analizler
6- Harç hazırlığı, tohum ekim ve fide dikim yerlerinin hazırlanması
7- Sebze ve meyvelerde çiçek yapılarının arazida anlatılması ve laboratuarda incelenmesi
8- Sebzelerde budamaların bitkiler üzerinde anlatılması
9- Sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerde budama uygulamaları
10- Bağda budama uygulamaları.
11- Süs bitkilerinde budama uygualmaları.
12- Polen canlılık ve çimlenme testleri.
13- -
14- -
15- -
16- -
17- -
18- -
19- -
20- -

Dersin öğrenme çıktıları
1- Sebze yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
2- Meyve yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
3- Bağ yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
4- Süs bitkileri yetiştiriciliği hakkında bilgi verilerek bahar dönemine ilişkin arazi ve laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunması
5- -
6- -
7- -
8- -
9- -
10- -

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- 1a) Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimine sahip olma becerisi.
2- 1b) Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
3- 2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
4- 3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
5- 4) Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
6- 5) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
7- 6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
8- 7a) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi.
9- 7b) En az bir yabancı dil bilgisine sahip olma becerisi.
10- 7c) Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
11- 8a) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci.
12- 8b) Bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
13- 9) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
14- 10) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
15- 11) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 4 5 20
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 14 4 56
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     103
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 4 70
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Uygulama konuları ile ilgili hazırlanmış olan sunular, çıktıları ve yayımlanmış makaleler.
Yardımcı Kaynaklar Y.S. AĞAOĞLU, H. ÇELİK, M. ÇELİK, Y. FİDAN, Y. GÜLŞEN, A. GÜNAY, N. HALLORAN, İ. KÖKSAL, R. YANMAZ (2001): Genel Bahçe Bitkileri ANKARA. S. ÖZBEK 1978. Genel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11. R. ÖZÇAĞIRAN 1988. Meyvecilik Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları . Bornova, İzmir. H. T. HARTMAN, D.E. KESTER, Jr.F. DEVİES, R.L. GENEVE 1997. Plant Propagation Principles and Practies. Sixth Edition, Prentice Hall, New Jersey R. ÖZÇAĞIRAN 1974. Meyve Ağaçlarında Anaç ile Kalem Arasındaki Fizyolojik İlişkiler. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 243 R.J. GARNER 1997. The Grafters Handbook. The Royal Horticultural Society A. GÜNAY 2005. Sebze Yetiştiriciliği (cilt II), ISBN: 975-00725-2-9. R. W. ROBİNSON, VE D.S. DECKER -WALTERS 1997. Cucurbits. CAB International, Wallingford Oxon, UK. H. VURAL, D. EŞİYOK ve İ. DUMAN 2000. Kültür Sebzeleri. ISBN:975- 97190-0-2.

Ders ile ilgili dosyalar