Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Ağiz ve Diş Sağliği > MİKROBİYOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MİKROBİYOLOJİ Birinci düzey SEC 114 Seçmeli 1 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ LEMAN KARBUKAN NAYİM
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Öğr. Gör. Leman Karbuan Nayim
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze.
Dersin amacı Mikroorganizmaları tanıyan, kendisini, çevresini ve hastaları mikoplardan koruyabilmek için yapılması gerekenleri bilen sağlık teknikerleri yetiştirmek.
Dersin tanımı Sağlık teknikerleri için temel mikrobiyoloji.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyolojiye giriş Mikroorganizmaların canlılar alemindeki yeri
2- Klinik mikroskopi Bakteriler, mantar, parazit ve virüslerin morfolojileri, anatomileri
3- Mikroorganizmaların beslenme ve üremeleri Mikrobiyolojik test yöntemleri
4- sterilizasyon yöntemleri
5- dezenfeksiyon yöntemleri
6- antimikrobiyal ajanlar
7- immünolojiye giriş
8- immün sistemde rol alan hücreler ve organlar
9- in vitro ve invivo antijen antikor birleşmesi, otoimmünite, aşı ve serumlar
10- Enfeksiyon, bulaş yolları, korunma yolları
11- Hastane enfeksiyonu nedir?
12- El hijyeni, enfeksiyondan korunmada kullanılan yöntemler
13- Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyon ajanları
14- Kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyon ajanları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- mikroorganizmların özelliklerini bilir.
2- mikropları nasıl öldüreceğini bilir.
3- enfeksiyonların bulaş yollarını bilir.
4- kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyöz etkenleri bilir ve korunmada yapılması gerekenleri bilir ve uygular.
5- el hijyeninin önemini bilir ve doğru uygular.
6- enfeksiyondan korunmada standart önlemleri bilir ve uygular.
7- hastane enfeksiyonunun ne olduğunu bilir
8- hastane enfeksiyonundan korunma konusunda yapılması gerekenleri bilir
9- hastayı ve kendini enfeksiyon hastalıklarından korumak için yapılması gerekenleri bilir
10- hastayı ve kendini enfeksiyon hastalıklarından korumak için yapılması gerekenleri bilir ve uygular

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri bilir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Dişin temel yapısını, işleyişini bilir. Alan terminolojisini etkin kullanır.
4- Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin sağlanması ve kontrolünde görev alır.
5- Genel hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarını bilir, kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapar.
6- Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir.
7- Klinikte kullanılan araç ve gereçleri bilir.
8- Diş hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri ve muayene öncesi hastayı hazırlar.
9- Tedavi sırasında ve Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardım eder.
10- Bir diş kliniğinde hasta kayıtlarını düzenler ve diş kliniğini (muayenehane) organize eder.
11- Diş film çekiminde hastayı uygun şekilde hazırlar.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 12 12
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     64
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı ders notları.
Yardımcı Kaynaklar Kısa Ö. Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji. Nobel Tıp Kitabevleri 2014.

Ders ile ilgili dosyalar