Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Sanat Tarihi > BATI SANATI I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BATI SANATI I Birinci düzey SNT111 Zorunlu 1 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÜNERİ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÜNERİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Kaynaklar eşliğinde fotoğraflarla oluşturulmuş sunumlar
Dersin amacı Batı sanatı dersinin amacı, Tarih öncesi devirler, Ege uygarlıkları; Girit, Miken ve Yunan sanatını mimari, heykel, resim ve küçük el sanatları örnekleri ile birlikte tanıtarak, incelemektir. Batı sanatı dersi; Tarih öncesi devirler, Girit, Miken ile Yunan Sanatını içermektedir.
Dersin tanımı Batı sanatı dersi; Tarih öncesi devirler, Girit, Miken ile Yunan Sanatını içermektedir.

Dersin içeriği
1- Batı sanatına giriş. Dersin kapsamında işlenecek olan Prehistorik ve Protohistorik Dönemler olan Paleolitik Devir, Mezolitik Devir ve Neolitik Devirlerin tanımlanması.
2- Paleolitik döneme giriş. Dönemin külrürü ve yaşamı hakkında genel bilgiler verilmesi. Wilendorflu Venüs, Lespuque Venüsü, Kadın Başı gibi figürinler bizon, dağ keçisi olan mağara resimleri üzerinden dönemin tanıtılması. Cavalanos, El Costille, Altamira Lascoux, Nioux, Adoura gibi tarih öncesi devirlere ait mağaralar üzerinden ait oldukları dönemin resim sanatının anlatılması.
3- Mezolitik Döneme giriş. Gelişen teknikler doğrultusunda ortaya çıkan yeni günlük kullanım ve sanat eserlerinin tanıtılması. El Cerro Felio mağarası, Palermo mağarası ve Addaura mağaraları üzerinden dönem resim örneklerinin tanıtılması.
4- Neolitik Döneme giriş. Dönem hayatı, sosyal yaşamı ve sanat ürünleri hakkında genel bilgi verilmesi. Ortaya çıkan yeni günlük yaşam ve sanat eserlerinin tanıtılması.
5- Neolitik döneme tarihlenen Çatalhöyük ve Jericho yerleşimlerinin tanıtılması. Dolmenler, Megalitler ve menhirler hakkında bilgi verilmesi. Bu veriler ışığında Neolitik dönem mimarisinin tanıtılması. Genellikle totem olarak yapılan neolitik dönem heykelinin ve günlük kullanım eşyası olan seramiklerin görseller eşliğinde anlatlması.
6- Ege sanatı hakkında genel bilgi verilmesi. Girit kültürüne giriş. Girit resim sanatının Zambaklı Prens, Boksör Erkekler gibi resim sanatı ürünleri ile tanıtılması. Dönem heykel anlayışının Yılanlı Tanrıça, Akrobat Figürü, Boğa Başı vb. eserlerin görseller eşliğinde anlatılması. Orakçı Vazosu gibi seramik sanat ürünleri ile Knossos Sarayı gibi mimari yapılarla dönem kültürünün tanıtılması.
7- Miken kültürü ve Miken kültürünü oluşturan Akalar hakkında genel bilgi verilmesi. Megaron plan tipinde sivil mimari ve tapınak mimarisinin anlatılması. Kuyu mezar ve Kubbeli mezar olmak üzere bu dönemde görülen mezar biçimlerinin tanıtılması. Resim heykel ve küçük buluntuların fotoğraflar eşliğinde anlatılması.
8- Ara Sınav (Vize)
9- Yunan sanatına giriş. Yunan toplumunda din anlayışı, felsefe ve bilim alanları üzerinden sanatın genel özellikleri ve ortaya çıktığı ortamın tanıtımı. Sanatın genel özellikleri anlatılarak tanıtımının yapılması
10- Geometrik ve oriantelist üsluplar hakkında genel bilgi verilmesi. İ.Ö 800-600 yılları arasında görülen bu üslupların genellikle bezemelere yansımasının anlatımı. Bu üsluba dahil olan seramik eserlerin anlatımı.
11- Yunan sanatında tapınak, tiyatro, meclis binası, müzik odası, gymnasium, çarşı, meydan gibi farklı tiplerde yapı tiplerinin anlatımı. İ.Ö. 650-480 yılları arasına tarihlenen Arkaik Dönemin heykel, mimari, seramik gibi farklı tiplerdeki üslupların anlatımının görseller eşliğinde yapılması.
12- İ.Ö. 490-480 yıllarında Yunan sanatında görülen ciddi üslubun genel özellikleri ile anlatılması. Delphili Arabacı, Kritios Oğlanı, Sarışın Genç, Zeus ya da Poseidon Heykeli, Disk Atan Atlet, Mızrak Taşıyıcısı, Savaşcı heykelleri, Aprodithe’nin Doğuşu adlı kabartma vb. sanat eseri ürünleri ile dönem sanatının örneklendirilmesi. Olympos Zeus Tapınağı, Paestum Hera II Tapınağı gibi mimari örnekler üzerinden dönem mimarisinin öğretilmesi.
13- İ.Ö. 450-400 yılları arasında Yunan sanatının klasik dönemi olarak bilinen evre hakkında genel bilgi verilmesi. Bu döneme ait mimari, heykel, seramik ve resim sanatı ürünleri hakkında bilgi verilmesi.
14- İ.Ö. 330-350 yılları arasına tarihlenen Helenistik dönem hakkında genel bilgi verilmesi. Praksitales, Skopas, Phitias, Lisipos gibi heykeltraşlar tanıtılır. Sanatçıların üslupsal özelliklerine göre dönem sanatı hakkında bilgi verilmesi. Bu dönemde yapılan yapıların görseller eşliğinde tanıtılması.
15- Yarıyıl Sonu Sınavı (Final)
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Tarih öncesi devirleri bilir. Bu devirlerle alakalı bilimsel yayınları tanır. Batı Sanatının menşeini öğrenir.
2- Paleolitik dönem hakkında bilgi edinir. Kültürü ve yaşamını öğrenir. Döneme ait sanat ürünlerini bilir. Tarih öncesi devir insanının yaşamı ve kültürü hakkında bilgi sahibi olur. Erken dönem mağara resimlerini anlatır.
3- Mezolitik dönem ve sanatı hakkında bilgi edinir. Çeşitli mağara örnekleri ile dönemin resim sanatını tanır.
4- Neolitik dönem hakkında genel bilgi edinir. Dönem kültürünü tanır. Ortaya çıkan yeni ürünleri bilir.
5- Neolitik döneme ait yerleşim yerlerini tanır. Neolitik döneme ait farklı mimarileri bilir. Bu dönemin yaşayış tarzı hakkında bilgi sahibi olur. Dönem sanat ürünlerini ve günlük kullanım eşyalarını tanır.
6- Ege sanatı hakkında genel bilgi sahibi olur. Girit kültürünü bilir. Resim sanatı, seramik sanatı, heykel sanatı ve mimari ögelerle Girit sanatını tanır.
7- Miken kültürü hakkında genel bilgileri ve kültürü oluşturan toplum hayatını bilir. Miken kültüründe görülen mimari plan tiplerini bilir ve ayırt eder. Megaron planlı tapınak mimarisi gelişimini bilir. Miken kültürüne ait resim, heykel ve küçük buluntuları bilir ve tanır. Tüm bu ürünler hakkında örnek göstere bilir.
8- Yunan sanatını ana hatları ile bilir. Yunan toplumunun sosyal yapısını öğrenir. Yunan sanatının ortaya çıkmasındaki etken kültürleri ve toplumları tanır.
9- Geometrik ve oriantelist üsluplar hakkında genel bilgi edinir. Üslubun eserlerde olan bezemesel etkilerini bilir. Geometrik ve oriantelist üsluplar hakkında genel bilgi verir.
10- Yunan sanatı yapı tiplerini öğrenir. Arkaik Dönem üslubunu farklı eserler üzerinden örneklendirebilir. Bu döneme ait farklı tür ve gruplardaki sanat eserlerini tanır.Yunan sanatında görülen ciddi üslubu tanır. Ciddi üsluba ait örnekler verir. Bu üsluba ait olan sanat ürünlerini ayırt eder.Klasik ve Helenistik dönem hakkında genel bilgi edinir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Alanındaki bilgileri içeren ders kitapları ve diğer kaynaklarla desteklenen bilgilere sahip olma, sahip olduğu bu bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, edindiği bilgiyi alanında kullanabilme.
2- Sanat Tarihi araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak sanat eserini tanımlayabilme, sanat eserlerine dini, mitolojik ve ikonografik açıdan bakabilme, analiz ve yorum yapabilme.
3- Bir eserin öz niteliklerinden yola çıkarak dönemin genel özelliklerini ayırt edebilme ve farklı eserler arasında bağlantı kurabilme.
4- Farklı dillerde yer alan epigrafik ve paleografik yazıları okuyabilme ve disiplinler arası çalışma yaparak çözümleyebilme.
5- Bilimsel düşünme becerisi kazanarak analitik düşünebilme.
6- Alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
7- Alanı ile ilgili belgeleme, restitüsyon ve restorasyon yöntemlerini uygulayabilme, plan, kesit, izdüşümü gibi çizim tekniklerini kullanarak çizim yapabilme.
8- Yaşam boyu öğrenmeyle ilişkili olarak kendini sürekli olarak yenileyebilme
9- Kütüphane, arşiv, internet gibi kaynaklardan yararlanma biçimini öğrenme ve alanı ile ilgili gelişmeleri takip edebilme
10- Alan çalışmalarında arazinin yapısına uygun bir çalışma sistemi kurabilme.
11- Kültür varlıklarını koruma ve onarma ile ilgili edindiği bilgileri çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, 2863 sayılı kanun çerçevesinde çalışma disiplini sağlayabilme.
12- Sanat eserlerinin ortaya çıkarılması, müze ve sergi gibi topluma açık ortamlarda sergilenmesine yönelik yöntemleri bilme ve uygulayabilme.
13- Çeşitli coğrafyaların uygarlık ve kültürleri arasında bağlantı kurabilme.
14- Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi geliştirebilme.
15- İslami dönem Türk sanatının ortaya koyduğu kültürel mirası öğrenme, tanıma ve tanıtma yeteneği kazandırabilme
16- Tarih öncesi devirler dahil, Orta ve yeni çağlar boyunca Avrupa’daki mimari, resim ve heykel konularında bilgilendirme ve değişen üslupları tanıyabilme yeteneği kazandırabilme.
17- Mimari, seramik, halı-kilim vb. dokumalar, minyatür, hat, çini, maden, resim, heykel, kalem işi, sikke ve vb. başlıca Sanat Tarihi konularında bilgilendirebilme.
18- Sanat Tarihi alanında kültürel mirasın evrenselliğine inanarak kültürlere ve değerlere eşit mesafede olabilme.
19- Saha çalışmalarında Sanat Tarihi yöntem ve teknikleri ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
20- Günümüzde karşılaşılan problemlerden yola çıkarak geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurup, geleceğe dair çıkarımlarda bulunabilme.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 1 13
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 1 5 5
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     68
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar Arif Müfid Mansel, Ege ve Yunan tarihi, İstanbul 1975. Frederick Hart, A History of Painting, Sculpture and Architecture, New York 1989. Sezer Tansuğ, Resim Sanatının Tarihi, İstanbul 1995. Arnold Hauser, Sanatın Toplumsal Tarihi (Çev. Y.Gölönü), İstanbul 1995. Sezer TANSUĞ, Resim Sanatının Tarihi, İstanbul,1995. E.H. GOMBRICH, Sanatın Öyküsü, İstanbul,1980. Arnout HAUSER, Sanatın Toplumsal Tarihi, çev:Yıldız GÖLÖNÜ, İstanbul,1995. Heinrich WÖLFFEİN, Sanat Tarihinin Temel Kavramları, çev:Hayrullah ÖRS,İstanbul,1985. Herbort READ, The Shyees Of European Art, London,1965. Çetin AYTAÇ, Sanat ve Uygarlık, Ankara,1981. Band GEORG, The Art Of The Stone Age, Crown N1, 1961. André Leroi-Gourhan, Treasures Of Phrehistoric Art, N.Y, 1967. John BOARDMAN, Yunan Sanatı, çev: Yasemin İLSEVEN, İstanbul,2017.

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  -