Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
KONSERVE YEMLER |
İkinci düzey |
VHB 516 |
Seçmeli |
1 |
2.00 |
2.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Veteriner Fakültesi , Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü veya Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji ve Kimya Bölümü Mezunu Olmak
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. KANBER KARA
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
Prof. Dr. Erol BAYTOK
Prof. Dr. Berrin Kocaoğlu GÜÇLÜ
Prof. Dr. Osman KÜÇÜK
Prof. Dr. Kanber KARA
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Arş. Gör. Sena YILMAZ
|
Dersin veriliş şekli
|
yüz yüze
sunum, soru cevap anlatım
|
Dersin amacı
|
Silaj ve kuru otlar hakkında bilgi vermek
|
Dersin tanımı
|
Silaj ve kuru otların elde dilmesi ve hayvan beslemede önemi
|
1- |
Konserve Yemlerin Genel Özellikleri ve Sınıflandırma
|
2- |
Kurutma Yöntemleri .
|
3- |
Kuru Ot Üretimi Sırasında Gelişen Olaylar.
|
4- |
Kuru Ot Üretimi Sırasında Oluşan Besin Maddeleri Kayıpları.
|
5- |
Besin Maddesi Kayıplarının Azaltılması.
|
6- |
Besin Maddesi Kayıplarının Azaltılması.
|
7- |
Otlarda Kalitenin Önemi ve Kuru Ot Saklama Şekilleri.
|
8- |
Otlarda Kalitenin Önemi ve Kuru Ot Saklama Şekilleri.
|
9- |
Silaj Yapılmasının Nedenleri ve Siloların Sınıflandırılması.
|
10- |
Silajın Otlatmaya Göre Avantajları
|
11- |
Silo Yemi Yapımı İçin Uygun Yem Bitkileri.
|
12- |
İyi Bir Silajda Olması Gereken Kriterler.
|
13- |
Silo Yerlerinin Belirlenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar.
|
14- |
Silo Yerlerinin Belirlenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar.
|
15- |
Silaj Mikrobiyolojisi.
|
16- |
Silaj Mikrobiyolojisi.
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Konserve Yemlerin Genel Özellikleri ve Sınıflandırma hakkında bilgi sahibi olma
|
2- |
Silo Yemi Yapımı İçin Uygun Yem Bitkileri hakkında bilgi sahibi olma
|
3- |
Silaj Mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibi olma
|
4- |
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
|
|
2- |
Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
1
|
14
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
1
|
14
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
5
|
1
|
5
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
2
|
2
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
3
|
3
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
14
|
1
|
14
|
Toplam iş yükü
|
|
|
56
|
AKTS
|
|
|
2.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, 2007. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaa, 3. Baskı, Ankara
Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, 2006. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif Matbaa, 3. Baskı, Ankara
Çalışkaner Ş ve Demir E, 2002. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:20. II. Baskı, Tokat
Aksoy A, Macit M, Karaoğlu M, 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları-Ders Notu Yayın No:220, Erzurum.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Aksoy A, Macit M, Karaoğlu M, 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları-Ders Notu Yayın No:220, Erzurum.
|
|