Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Hayvan Bes.ve Bes.has(yüksek Lisans) > GIDA MİKROBİYOLOJİSİ UYGULAMALARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ UYGULAMALARI İkinci düzey VBH 541 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Bu dersi almak için gerekli özel bir şart bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. SERHAT AL
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik ve pratik olarak yapılacaktır. Teorik derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Pratik uygulamalarda ise Anabilim dalı laboratuarları imkanları kullanılacaktır.
Dersin amacı Gıda Mikrobiyolojisi dersinde öğretilen bilgilere paralel olarak gıda laboratuvar şartlarında nasıl çalışılması gerektiği, laboratuvarda kullanılan alet ve malzemelerin çalışma prensibleri ve mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonuna yönelik ilk pratik bilgileri kazandırmaktır
Dersin tanımı Gıdalarda bulunan ya da sonradan gıdalara bulaşan mikroorganizmaların antimikrobiyallere dirençliğini ve direnç mekanizmalarını inceleyen bir derstir.

Dersin içeriği
1- Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar; Genel Kurallar
2- Besiyerleri
3- Sterilizayon ve dezenfeksiyon
4- Örnek Alma, Laboratuara gönderme, Homojenizasyon ve Seyreltme
5- Ekim ve İnkübasyon
6- Mikroorganizma Analiz Yöntemleri: İzolasyon ve identifikasyon
7- Ara sınav
8- Besiyerleri
9- Fizyolojik ve Biyokimyasal testler
10- Moleküler identifikasyon yöntemleri
11- Mikroskop ve mikroskobik muayene
12- Toplam Bakteri Analizi
13- Koliform Grup Bakteri Analizi
14- Fekal Koliform Bakteri Analizi
15- Maya–Küf Analizi
16- Yarı Yıl sonu sınavı
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda Mikrobiyolojisi dersinde öğretilen bilgilere paralel olarak gıda laboratuvar şartlarında nasıl çalışılması gerektiği
2- Laboratuvarda kullanılan alet ve malzemelerin çalışma prensibleri
3- mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonuna yönelik ilk pratik bilgileri kazandırmaktır
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2- Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 12 36
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     145
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi İrfan EROL Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları A. Kadir Halkman, 2005
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar