Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Zootekni (y.l.) > RUMİNANT BESLENMESİNDE GELİŞMELER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
RUMİNANT BESLENMESİNDE GELİŞMELER İkinci düzey ZT 556 Seçmeli 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. İSMAİL ÜLGER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Yrd.Doç.Dr. Ismail ULGER
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı öğrencilerin farklı tür ve fizyolojik durumdaki hayvanlar için gerekli olan besin maddelerini tanımalarını sağlayarak, geviş getiren hayvanların farklı fizyolojik dönemlerindeki besin madde gereksinimlerine göre beslenmelerine yönelik teorik ve uygulamalı bilgilerle donanmalarını sağlamaktır.
Dersin tanımı Besin maddeleri ve sınıflandırılması. Besin madde ihtiyacı ve yem tüketimi, Gebe hayvanların beslenmesi. Büyüme ve gelişme çağındaki hayvanların beslenmesi. Laktasyondaki hayvanların beslenmesi. Besi ilke ve yöntemleri. Beslenmeden kaynaklanan aksaklıklar

Dersin içeriği
1- Hayvan besleme ve bu alandaki gelişmeler. Besin maddeleri ve sınıflandırılması. Ruminantlarda sindirim ve absorpsiyon. Besin madde ihtiyacı, yem tüketimi ve yem tüketiminin düzenlenmesi.
2- Bazal metabolizma, etkileyen faktörler, besin madde ölçümü. Yaşama payı enerji ihtiyacı, saptanması, etkileyen faktörler.
3- Yaşama payı protein ihtiyacı saptanması, etkileyen faktörler. Yaşama payı mineral madde ihtiyacı. Yaşama payı vitamin ihtiyacı. Yaşama payı kurumadde ihtiyacı. Yaşama payı ihtiyacını etkileyen faktörler.
4- Gebe hayvanların beslenmesi. Gebelikte besin madde ihtiyaçları. Damızlık erkek hayvanların beslenmesi.
5- Büyüme ve gelişme çağındaki hayvanların beslenmesi. Çeşitli hormonların büyümeye etkileri. Besleme düzeylerinin büyümeye etkileri. Büyüme ve gelişme çağındaki hayvanların protein ihtiyaçları.
6- Büyüme ve gelişme çağındaki hayvanların enerji, mineral madde ve vitamin ihtiyaçları.
7- Buzağılarda sindirim, rumen gelişimi ve etkileyen faktörler. Buzağı, kuzu ve oğlakların beslenmesi.
8- ARA SINAV
9- Laktasyondaki hayvanların beslenmesi. Meme bezleri gelişimi, süt salgılanması. Süt yapısı ve özellikleri, Süt yağı, laktoz, süt proteini, vitaminler ve sentezi. Mineral madde sekresyonu
10- Süt ineklerinin protein ihtiyacı, enerji ihtiyacı ve etkileyen faktörler. Yağ ihtiyaçları ve özelliği.
11- Süt ineklerinin vitamin ve su ihtiyaçları. Kaba ve yoğun yem ihtiyaçları. Süt ineklerinin pratik yemlenmesinde dikkat edilecek konular. Süt ineklerinin yemleme yöntemleri
12- Sağmal koyunların beslenmesi, besin madde ihtiyacı, ihtiyacı etkileyen faktörler. Sağmal keçilerin beslenmesi, besin madde ihtiyacı, ihtiyacı etkileyen faktörler
13- Besi ilke ve yöntemleri. Buzağı besisi, uygulama yöntemleri. Sığır besisi, besin madde ihtiyaçları, ihtiyacı etkileyen faktörler
14- Beside kaba yemin önemi, kaba yem kaynakları. Kuzu besisi ve uygulama yöntemleri. Toklu besisi ve uygulama yöntemleri
15- Beslenmeden kaynaklanan aksaklıklar
16- FİNAL SINAVI
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Ruminant hayvanların beslenmesi konularında yeterli bilgiye sahip olabilme
2- Ruminant hayvanların beslenmesine yönelik konularda yeni yöntem ve yaklaşımları uygulayabilme
3- Ruminantların beslenmesi konularında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme, yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme
4- Farklı fizyolojik durumdaki ruminantların beslenmesi konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olabilme
5- Hayvansal üretimle ilgili alanlardaki mevzuatı kavrama
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Hayvan besleme ve yemlerin tanınması
2- Hayvan ihtiyaçlarının bilinmesi
3- Hayvan genetik kaynaklarının tanımlanması
4- Hayvancılıkta planlamanın yapılması
5- Hayvan yetiştirme tekniklerinin bilinmesi
6- Barınak planlama
7- Konvansiyonel ve organik hayvancılıkta yeterli bilginin edinilmesi
8- Hayvancılık yatırımları
9- Hayvancılık ekonomisi
10- Hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi
11- Hayvancılık projelerinin yapılması ve yürütülmesi
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 8 3 24
Sunum / Seminer hazırlama 8 3 24
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 18 18
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 18 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     188
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Sevgican, F. 2001. Ruminantların beslenmesi (2. basım, Ders kitabı), E.Ü. Zir. Fak. Yayınları, no:524, s:228, İzmir.
Yardımcı Kaynaklar 1.Kılıç, A., T. Demirkuş, M. Polat ve H. Özkul, 2002. Buzağı, Düve ve Boğaların Beslenmesi (Yardımcı Ders Kitabı), Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No: 548, Bornova-İzmir. 2.Cronje, P.B., 2000. Ruminant Physiology, Digestion, Metabolism, Growth and Reproduction. Cabi publishing, 10E 40th, Street Suite 3203, New York, NY 10016 USA 3.National Research Council (NRC), 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. Seventh Revised Edition. National Academy Press, Washington, D.C., 394p. 4.National Research Council (NRC), 2000. Nutrient Requirements of Beef Cattle. Seventh Revised Edition, updated 1996. National Academy Press, Washington, D.C. 232p.

Ders ile ilgili dosyalar