Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Zootekni > HAYVANCILIKTA ÇEVRE BESLENME İLİŞKİLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
HAYVANCILIKTA ÇEVRE BESLENME İLİŞKİLERİ Birinci düzey ZT 431 Seçmeli 7 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Genel Hayvan Besleme, Çiftlik Hayvanları Ekolojisi, Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. İSMAİL ÜLGER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. DR. MAHMUT KALİBER
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Beslenmeye etki eden olumsuz çevre koşullarını inhibe edip stres durumunu da ortadan kaldırarak verim kayıplarını önlemeye yönelik bilgiler verilecektir
Dersin tanımı Hayvancılıkta hayvan refahına ve doğrudan hayvan beslemeye etki eden çevresel faktörlerin ve bunların hayvan fizyolojisi ve beslemeye etki mekanizmaları

Dersin içeriği
1- Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı
2- Hayvancılıkta çevre şartları
3- Hayvan çevre interaksiyonu (termal denge, termanotral bölge, konfor zonu vb.)
4- Hayvanlarda stres oluşturan çevresel faktörler
5- Hayvanlarda çevreye bağlı olarak stres fizyolojisi
6- Beslenme çevre interaksiyonu (sindirilebilirlik, yemin enerjisi vb.)
7- Yem tüketimine etki eden çevresel faktörler
8- Ara sınav
9- Çevre sıcaklığı (düşük ve yüksek çevre sıcaklıkları) ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler
10- Yüksek sıcaklıklarda alınacak tedbirler ve beslemede dikkat edilecek hususlar
11- Ekstrem soğuklarda alınacak tedbirler ve beslemede dikkat edilecek hususlar
12- Fotoperiyot (gün uzunluğu, aydınlatma programı, vb.) ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler
13- Sosyal faktörler (cinsiyet, yerleşim sıklığı, sürü düzeni, vb.) ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler
14- Barınak (tip, ekipman, vb.), hastalıklar ve diğer çevre faktörleri (suya uzaklık, rüzgar, zeminin niteliği vb.) ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler
15- Olumsuz çevre koşullarının hayvansal ürün üretimi ve kalitesine etkileri
16- Yarıyıl sonu sınavı
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Hayvancılıkta hayvan refahına ve doğrudan hayvan Beslemeye etki eden çevre bileşenlerini bilir
2- Çiftlik hayvanlarında çevresel stres faktörlerini bilir
3- Hayvanların farklı çevresel stres koşullarına verdiği tepkileri bilir
4- Hayvanlar için uygun çevre koşullarını oluşturabilir
5- Hayvanlarda strese neden olan olumsuz çevre şartlarının verimler ürerindeki etkilerini mininize edecek teknikleri uygulayabilir
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
2- Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
3- Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
4- Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
5- Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
6- Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
7- Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
8- Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
9- Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
10- Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
11- Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
12- Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
13- Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
14- Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 2 4 8
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 2 4
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 2 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     58
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 60
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1) Cheeke, P.R. ‘Applied animal nutrition. Feeds and feeding’. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-02-322115-1, 1991. 2) Kellems, R.O.; and Church, D.C. ‘Livestock feeds and feeding. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-13-241795-2, 1998.
Yardımcı Kaynaklar 1) Ak, İ. 2012. Hayvan Çevre İlişkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu, Bursa. 2) Tüzemen, N., 2001. Çiftlik Hayvanları Ekolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu, Erzurum. 3) Ak, İ. (Editör). 2008. Ekolojik/Organik Tarım ve Çevre. Ekolojik Yaşam Derneği Yayınları No:1, Bursa.

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  Ders ile yardımcı materyalleri dersi veren öğretim üyesinin akademik veri sistemi (Avesis) üzerinden ulaşılabilir.