Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Gida Mühendisliği (y.l.) > GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER İkinci düzey GDM 521 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Gıda Mühendisliği lisans mezunu olmak
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MAHMUT DOĞAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. MAHMUT DOĞAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gıdalarda meydana gelen biyokimyasal değişimlerin gıda mühendisliği yüksek lisans öğrencilerine verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Gıdalardaki biyokimyasal değişimler neler Gıdalardaki biyokimyasal değişiklikler, protein, karbonhidrat ve lipidlerin majör reaksiyonları,su aktivitesi ve gıdalardaki önemi

Dersin içeriği
1- Gıdalardaki biyokimyasal değişimler nelerdir?
2- Gıda proteinlerinin majör reaksiyonları
3- Karbonhidratların majör reaksiyonları
4- Gıda lipidlerinin majör reaksiyonalrı ve gıdalar açısından önemi
5- Su aktivitesi ve gıdalardaki önemi
6- Maillard reaksiyonunun oluşum mekanizması ve gıdalardaki önemi
7- Ara Sınavı
8- HMF oluşum mekanizması ve gıdalar açısından önemi
9- Tahıllarda biyokimyasal değişmeler
10- Süt ve ürünlerinin HMF içeriği
11- Peynirin depolanmasında biyokimyasal değişimler
12- Ette meydana gelen biyokimyasal değişmeler
13- Meyve ve Sebzelerde Biyokimyasal Değişimler
14- Yarıyıl sonu sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Dersi alan gıda mühendisliği yüksek lisans öğrencileri gıdalarda meydana gelen biyokimyasal değişmeler hakkında bilgi sahibi olur.
2- Öğrenciler, gıdalarda HMF oluşum mekanizmasını öğrenerek, Hmf oluşumuna etki eden faktörleri öğrenir.
3- Gıda karbonhidları ve lipidlerinin majör reaksiyonlarını öğrenir.
4- Gıdalrda meydana gelen Maillard reaksiyonunu oluşum aşamaları ve gıdalar açısından önemi hakkında bilgi sahibi olunur.
5- Et ve ürünlerinde meydana gelen biyokimyasal değişiklikler öğrenilir.
6- Tahıl ve meyve-sebze ürünlerinde görülen biyokimyasal değişimler hakkında bilgi sahibi olunur.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2- Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3- Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4- Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5- Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6- Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7- Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8- Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9- Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10- Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 6 84
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 5 50
Ödevler 10 3 30
Sunum / Seminer hazırlama 5 2 10
Kısa sınavlar 3 2 6
Ara sınavlara hazırlık 2 2 4
Ara sınavlar 2 1 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 1 2
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     190
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 3 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ders öğretim üyesinin kendi branşında yapmış olduğu hazırlıklar sonucunda power point sunum şeklindedir.
Yardımcı Kaynaklar Erciyes Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde mevcut kaynaklara yönlendirme şeklindedir.

Ders ile ilgili dosyalar