Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Hemşirelik (yüksek Lisans) > GIDA MEVZUATI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MEVZUATI İkinci düzey VBH 520 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı dersi alan öğrencilerin gıda ile ilgili yasal düzenlemeler ve mevzuatlar hakkında bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Bu ders, gıda mevzuatının ilkeleri, ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, Türkiye’de gıda mevzuatı ve gıda kontrolu ve toplam kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi verir.

Dersin içeriği
1- Gıda Mevzuatına Giriş
2- Gıdalarda tehlike ve riskler
3- 5179 sayılı kanun
4- Teknik tanımlar
5- HACCP ve HACCP İlkeleri
6- Teknik ve Hijyenik Özellikler
7- Çalışma İzni ve Gıda Sicili
8- Sorumlu Yöneticilik
9- İşyeri Sorumlulukları
10- Kontrol ve denetim
11- Üretim, işleme, dağıtım ve satış aşamalarına dair işyeri işyerlerinin Taşıması Gereken Özellikler
12- Kodeks tebliğleri
13- Kodeks tebliğleri
14- AB gıda mevzuatı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Türkiye Cumhuriyeti Gıda mevzuatlarına dair genel çerçeve
2- Avrupa Birliği Gıda mevzuatlarına dair genel çerçeve
3- Gıda mevzuatının ilkeleri
4- Gıda kontrolu, toplam kalite yönetim sistemleri
5- Gıda mevzuatlarında yasal yaptırımlar
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Hemşirelik felsefesini bilir
2- Hemşireliğin temel kavramları arasındaki ilişkiyi analiz eder
3- Hemşireliğin mesleki değerlerini içselleştirir
4- Hemşirelik alanında derin ve sistematik bir bilgi düzeyine sahip olur
5- Sağlık alanındaki modern, teknik ve bilgi teknolojilerini bilerek kanıta dayalı hemşirelik uygulamaları doğrultusunda bilgi ve becerisini kullanır
6- Grup içinde -lider ve/veya üye olarak- uyum içinde çalışır.
7- İş yaşamında yeni durumları çabuk öğrenir ve farklı beceriler geliştirir.
8- Geliştirdiği profesyonel hemşirelik bilincini hemşirelik bakımına yansıtır
9- Hemşirelik alanına katkı sağlayacak araştırmalar yapar
10- Hemşirelik alanına özgü bilimsel gelişmeleri izler
11- Hemşirelik alanına özgü eriştiği bilgiyi analiz eder
12- Kanıta dayalı uygulamaları hemşirelik bakımına yansıtır
13- Hemşirelik öğretiminin temel felsefesini bilir
14- Hemşirelik öğretiminde uygun öğretim ilke ve yöntemleri kullanır
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 4 5 20
Sunum / Seminer hazırlama 4 6 24
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     98
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar Dinçer A. 2003 Türk Gıda Mevzuatı.

Ders ile ilgili dosyalar