Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > LABORATUVAR BİLGİSİ VE GÜVENLİĞİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
LABORATUVAR BİLGİSİ VE GÜVENLİĞİ Üçüncü düzey EAK 517 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNAY YUVALI
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. İSMAİL ÖÇSOY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı yok
Dersin veriliş şekli TEORİK VE UYGULAMA
Dersin amacı Dersin amacı; öğrenciye laboratuar bilgisi ve güvenliğinin öğretilmesidir.
Dersin tanımı Laboratuar güvenliği, güvenlik işaretleri ve anlamları, Laboratuar kuralları, kimyasalların özellikleri, cam malzemenin temizliği ve kalibrasyonu, mikropipetlerin kalibrasyonu, elektronik terazilerin fonksiyonları, bakımı, kalibrasyon özellikleri, tampon çözeltilerin hazırlanışı, pH metre kalibrasyonu

Dersin içeriği
1- Laboratuvar Güvenliğine Giriş
2- Laboratuvar Güvenlik Kuralları ve Genel Prensipler
3- Laboratuvar Güvenlik Kuralları ve Genel Prensipler
4- Laboratuvarda Çalışma Prensipleri -Çalışma Alanlarının Temizlenmesi -Çözelti Hazırlama -Numune ve Çözelti Saklama
5- Laboratuvarda Çalışma Prensipleri -Kimyasal Madde Stoklama -Etiketleme -Atıkların Uzaklaştırılması -Güvenlik Bilgi Formu (Material Safety Data Sheet, MSDS)
6- İnsan Sağlığına Zararlı Kimyasal Maddeler
7- Laboratuvar Kazalarında İlk Yardım
8- ARA SINAV
9- Laboratuvar Cihazlarının Tanıtımı ve Kullanımı
10- Laboratuvar Cihazlarının Tanıtımı ve Kullanımı
11- Laboratuvar Cihazlarının Tanıtımı ve Kullanımı
12- pH metre Kalibrasyonu
13- Tampon Çözeltilerin Hazırlanışı
14- Çözelti Derişim Birimleri ve Çözelti Hazırlama
15- Çözelti Derişim Birimleri ve Çözelti Hazırlama
16- FİNAL SINAVI
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrencilerin daha bilgili çalışması
2- Öğrencilerin daha düzenli çalışması
3- Öğrencilerin daha bilinçli çalışması
4- Öğrencilerin daha güvenli çalışması
5- Öğrencilerin potansiyel riskler hakkında bilgilenmesi
6- Öğrencilerin tehlikeli kimyasallar hakkında bilgilenmesi
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 4 4 16
Ödevler 2 2 4
Sunum / Seminer hazırlama 2 2 4
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 6 6
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 5 2 10
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 2 2 4
Araştırma 6 4 24
Toplam iş yükü     98
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı önerilen bir ders kitabi yoktur
Yardımcı Kaynaklar yok

Ders ile ilgili dosyalar