Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU Birinci düzey GM 323 Seçmeli 8 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ELİF MELTEM İŞÇİMEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. LÜTFİYE EKİCİ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüzyüze eğitim
Dersin amacı Sanitasyonun gerekliliğinin ortaya konulması, gıda sektöründe kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin neler olduğunun ve özelliklerinin ortaya konulması
Dersin tanımı Gıda sektörü için hijyen ve sanitasyon uygulanmasının temel esasları

Dersin içeriği
1- Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve ortaya çıkışı
2- Sanitasyon ve mikroorganizma ilişkisi
3- Temizlik nedir ve temizlik işlemleri ve temizlikte kullanılan maddeler
4- Dezenfektan nedir ve gıda sanayinde kullanılan dezenfektanlar nelerdir ve özellikleri
5- Gıda sanayinde kullanılan temizleme sistemleri
6- Gıda işletmelerinde personel hijyeni
7- ARA SINAV
8- Atık maddelerin uzaklaştırılması
9- Böcek ve haşerelerle mücadele
10- Su hijyeni
11- Sanitasyon ve kalite güvence sistemleri
12- Et ve et ürünleri işletmesinde sanitasyon
13- Süt ve süt ürünleri işletmesinde sanitasyon
14- Meyve ve sebze ürünleri işletmesinde sanitasyon
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Sanitasyonunu tanımı ve amacı hakkında bilgi sahibi olma
2- Sanitasyonun mikrobiyoloji ile ilgisinin öğrenilmesi
3- Kullanılan dezenfektanlar ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olma
4- Et ve et ürünleri işletmesinde sanitasyon kurallarının öğrenilmesi
5- Süt ve süt ürünleri işletmesinde sanitasyon kurallarının öğrenilmesi
6- Meyve ve sebze ürünleri işletmesinde sanitasyon kurallarının öğrenilmesi
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 2 2
Toplam iş yükü     67
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (Prof. Dr. Semra Kayaardı)
Yardımcı Kaynaklar Yok

Ders ile ilgili dosyalar