Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Tarih > İLKÇAĞ TARİHİ II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
İLKÇAĞ TARİHİ II Birinci düzey TAR 112 Zorunlu 2 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
Dersin veriliş şekli yüz yüze
Dersin amacı insanoğlunun tarih boyunca meydana getirmiş olduğu medeniyetleri öğretmek.ilk medeniyetlerin nerede ve nasıl ortay çıktığını anlamak. tarihteki başarıları incelemek.
Dersin tanımı Eski Anadolu tarihinde Hititlerin, Urartuların, Friglerin ve Lidyalıların rolünü öğrenmek. bunların kurdukları medeniyetleri tanımak, uygarlık tarihine katkılarını öğrenmek.

Dersin içeriği
1- II. Tuthalia ve Yeni Hitit Devleti’nin doğuşu
2- I. Šuppiluliuma Dönemi’nde Hitit imparatorluğunun kuruluşu
3- II. Muršili ve Muwatalli zamanında Hitit İmparatorluğu
4- III. Hattušili ve Pudu-Hepa Dönemi
5- IV. Tuthalia, Kurunta ve Hitit Devletinin yıkılışı
6- Ege Göçleri ve sonuçları
7- ARA SINAV
8- Geç Hitit Şehir Devletleri
9- Doğu Anadolu’da yaşayan Hurriler ve Urartular
10- Friglerin Anadolu’ya gelişi ve Frig Devleti
11- Lidyalılar ve Batı Anadolu’daki Yunan şehirleriyle olan ilişkileri
12- I. bin yılda Likya ve Pamphilia bölgesinin tarihi
13- I. bin yılda Karya Bölgesinin tarihi
14- I. bin yılda İonia, Aiolya, Troia ve Mysia bölgelerinin tarihi
15- yarıyıl sonu sınavı
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- bu dersin sonunda öğrenciler Hitit devletinin Anadolu'daki varlığını öğrenmiş olacak, Hititlerin nasıl bir yönetim anlayışına sahip olduklarını, Hititlerde antlaşmaların ne derce önemli olduğunu, diplomasiyi nasıl kullandıklarını öğrenecekler.
2- bu dersle birlikte öğrenciler, Hititlerin nasıl imparatorluk olduklarını Anadolu'da kesin bir hakimiyeti nasıl kurduklarını ve ne tür antlaşmalar yaptıklarını öğrenecekler. diğer yandan Suriye bölgesinin Anadolu'da kurulan bir devlet için ne kadar stratejik bir konumda olduğunun farkına varmış olacaklar.
3- bu dersin sonunda Hitit krallarının savaşçı, diplomat oldukları gibi iyi bir tarihçi de olduklarını öğrenecekler. onların nasıl annaller yazdırdıklarını, tanrılara hesap verdiklerini, dini düşünce ve duygularını da öğrenmiş olacaklar.
4- bu dersle birlikte Hititler ver Mısırlıların Ortadoğu'da barışı nasıl kurduklarını öğrenecekler. Ortadoğu'da barışın önemini kavramış olacaklar. antlaşmaların neler getirdiğini öğrenecekler.
5- bu dersle birlikte öğrenciler taht kavgaları ve iç savaşın ülkelere nasıl felaket getirmiş olduğunu, dış güçlerin de bunu nasıl değerlendirmek istediğini öğrenecekler.
6- bu dersle birlikte öğrenciler tarih boyunca Kavimler Göçü denilen büyük göçlerin ortaya çıkış nedenlerini ve büyük olayları yaratan sonuçlarını öğrenmiş olacaklar. ege Göçleri denilen olayların Ortadoğu'da ne gibi etkilerinin olduğunu öğrenmiş olacaklar. Göçlerin yıkıcı ve yapıcı sonuçlarını irdelemiş olacaklar.
7- bu dersle birlikte öğrenciler, Urartu devletinin ortaya çıkışını, Urartu uygarlığının özelliklerini, onların yüksek yaylalarda nasıl bir medeniyet kurduklarını, mimari, sanat, yazı, madencilik faaliyetlerini öğrenecekler.
8- bu dersle birlikte öğrenciler, Batı Anadolu'da yaşamış olan Friglerin nasıl özgün bir uygarlık kurduklarını onların mimarilerini, sanatlarını, musikilerini, hayvan masalarını, firiz ve fibulayı nasıl bulduklarını öğrenecekler. Firglerin batı İon uygarlığına katkılarını anlamış olacaklar.
9- bu dersle birlikte Batı Anadolu'da kurulan Lidya devletinin ekonomik gücünü, bölgenin ekonomik imkanlarını, İon dünyası ile olan ilişkilerini ve zenginliğin getirdiği gelişmeleri öğrenmiş olacaklar.
10- bu dersin sonunda öğrenciler Doğu medeniyetinin batı medeniyetine İon ve Yunan medeni,yetine katkılarını öğrenecekler. yunan mitlerinin sanatının, mimarisinin destanların hemen hepsinin Anadolu'dan Batı dünyasına geçişini öğrenmiş olacaklar.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Tarih Bölümü öğrencileri, alanlarında karşılaştıkları ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2- Tarih Bölümü öğrencileri, edindikleri kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilirler.
3- Tarih Bölümü öğrencileri, alanları ile ilgili bilgileri toplama, çözümleme, yorumlama ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşma yetisine sahiptir.
4- Tarih Bölümü öğrencileri, alanlarında kazandıkları yeterliliklere dayalı olarak, güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
5- Tarih Bölümü öğrencileri, bir yabancı dili kullanarak Tarih Bilimi alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır.
6- Tarih Bölümü öğrencileri, alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve bilgi teknolojilerini kullanır.
7- Tarih Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir.
8- Tarih Bölümü öğrencileri, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.
9- Tarih Bölümü öğrencileri, alanlarında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapabilir.
10- Tarih Bölümü öğrencileri, alanlarındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.
11- Tarih Bölümü öğrencileri, çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
12- Tarih Bölümü öğrencileri, alanlarında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme yetisine sahiptir
13- Tarih Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçlarıyla paylaşır
14- Tarih Bölümü öğrencileri,yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
15- Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
16- Tarih Bölümü öğrencileri, alanları ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar.
17- Tarih Bölümü öğrencileri, alanında edindikleri kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında kullanır.
18- Tarih Bölümü öğrencileri almış oldukları eğitim sayesinde milli bilinç ve şuura sahip bilinçli bir vatandaş olarak kültürel mirasına sahip çıkar.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 8 2 16
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 1 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     71
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ekrem Memiş, Eskiçağ Türkiye tarihi, F. Kınal Eski Anadolu tarihi
Yardımcı Kaynaklar Sedat Alp, Hititler Devrinde Anadolu, Erkem akurgal, Anadolu, Kültür tarihi V. Sevin, Anadolu arkeolojisi,

Ders ile ilgili dosyalar