Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter. Besin Hij ve Tek. (k.k.ort.y.l.) > EĞİTİMDE PROJE HAZIRLAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
EĞİTİMDE PROJE HAZIRLAMA İkinci düzey MB 010 3 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. İBRAHİM BAYAZIT
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. CEMALETTİN IŞIK
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı ---
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı, öğretmen adaylarına eğitim alanında proje hazırlama sürecinin öğretilmesi, proje hazırlama ve sunumu ile ilgili becerilerin kazandırılmasıdır.
Dersin tanımı Proje kavramı ve proje türleri; öğretim programları ve proje tabanlı öğrenme, okullarda proje programları (TÜBİTAK, AB ve diğerleri); proje için konu seçimi, literatür taraması; projede mantıksal çerçeve, projenin planlanması ve yönetimi; projede bilimsel yöntemin uygulanması, proje raporu hazırlama ve geliştirme; proje raporunu sonuçlandırma, proje değerlendirme ve iyi örneklerin incelenmesi; proje sunumları, poster ve broşür tasarlama teknikleri.

Dersin içeriği
1- Ders tanıtımı: Kapsamı, Gerekçesi, Önemi, Beklentileri oluşturma, işleyişi ve değerlendirme ölçütlerini açıklama. Proje İle İlgili Kavramlar
2- Öğretim programları ve proje tabanlı öğrenme.
3- Okullarda Proje Programları (TÜBİTAK, AB, Kalkınma Ajansı ve diğerleri)
4- Bilimsel Araştırma Yönteminin Aşamaları ve Proje Döngüsü
5- Projelerde Mantıksal Çerçeve Oluşturma ve Proje Öçütleri
6- Konu Seçimi ve Alanyazın Taraması
7- Ara Sınav
8- Projenin Planlanması ve Yönetimi
9- Bilimsel Yöntemin Uygulanması
10- Proje Raporu Hazırlama, Geliştirme, Sonuçlandırma ve Değerlendirme
11- Projede İyi Örneklerin İncelenmesi
12- Proje Sunumları, Poster ve Broşür Tasarlama Teknikleri
13- Proje Türleri Online Proje
14- Proje Örnekleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Proje kavramı ve türlerini bilir.
2- Öğretim programları ve proje tabanlı öğrenmeyi bilir.
3- Proje fikri oluşturur.
4- Proje geliştirme sürecini bilir.
5- Özgün bir proje geliştirir.
6- Proje raporu oluşturur.
7- Poster ve Broşür tasarlar.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 10 10
Sunum / Seminer hazırlama 1 15 15
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     98
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı • Taşdan, M. & Kaya, H. İ. (2021). Eğitimde Proje Geliştirme ve Yönetme, Pegem Akademi, Ankara. • Peker Ünal, D. (Ed.) (2019). Eğitimde Proje Hazırlama. Vizetek Yayıncılık, Ankara. • Çepni, S. (2018). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş (8. Baskı). Trabzon.
Yardımcı Kaynaklar • Çolakoğlu, M.H., Eğitim Projeleri Hazırlama ve Uygulama Rehberi Nobel Yayıncılık, Ankara.

Ders ile ilgili dosyalar