Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Biyokimya (yüksek Lisans) > YEM MADDELERİNİN İŞLENMESİ VE KARMA YEM HAZIRLAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
YEM MADDELERİNİN İŞLENMESİ VE KARMA YEM HAZIRLAMA İkinci düzey VHB 511 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü veya Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya Bölümü Mezunu Olmak
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. OSMAN KÜÇÜK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Erol BAYTOK Prof. Dr. Berrin Kocaoğlu GÜÇLÜ Prof. Dr. Osman KÜÇÜK Yrd. Doç. Dr. Kanber KARA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araş.Gör. Eray AKTUĞ
Dersin veriliş şekli yüz yüze
Dersin amacı Yemleri işleme teknikleri ve karma yem hazırlama
Dersin tanımı Yemleri işleme teknikleri ve karma yem hazırlama yöntemleri hakkında bilgi vermek.

Dersin içeriği
1- Yem maddelerinin işlenmesinin beslenme üzerine etkileri
2- Yemleri işlemenin amacı
3- Konsantre yemleri işleme teknikleri
4- Konsantre yemleri işleme teknikleri
5- Konsantre yemleri işleme teknikleri
6- Kaba yemleri işleme teknikleri
7- Kaba yemleri işleme teknikleri
8- Kaba yemleri işleme teknikleri
9- ara sınav
10- Yağ üretim teknolojisi ve küspe üretimi
11- Yağ üretim teknolojisi ve küspe üretimi
12- Kedi köpek ve balık yemlerine uygulanan teknolojik işlemler veKonsantre yem karması hazırlama
13- ruminant yemlerine uygulanan teknolojik işlemler ve Konsantre yem karması hazırlama
14- at yemlerine uygulanan teknolojik işlemler ve Konsantre yem karması hazırlama
15- kanatlı hayvan yemlerine uygulanan teknolojik işlmeler ve Konsantre yem karması hazırlama
16- Konsantre yem karması hazırlama ve Konsantre yem karması hazırlama
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Yem maddelerinin işlenmesinin beslenme üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olma
2- Konsantre yemleri işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olma
3- Kaba yemleri işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olma
4- Yağ üretim teknolojisi ve küspe üretimi hakkında bilgi sahibi olma
5- Konsantre yem karması hazırlama ve Konsantre yem karması hazırlama hakkında bilgi sahibi olma
6- at, köpek, kedi tavuk Konsantre yem karması hazırlama hakkında bilgi sahibi olma
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir,
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir,
3- Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir,
4- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir,
5- Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir,
6- Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır,
7- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır,
8- Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir,
9- Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir,
10- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır,
11- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir,
12- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir,
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 10 2 20
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     156
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, 2007. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaa, 3. Baskı, Ankara Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, 2006. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif Matbaa, 3. Baskı, Ankara Çalışkaner Ş ve Demir E, 2002. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:20. II. Baskı, Tokat Aksoy A, Macit M, Karaoğlu M, 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları-Ders Notu Yayın No:220, Erzurum.
Yardımcı Kaynaklar Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, 2007. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaa, 3. Baskı, Ankara Ergün A, Tuncer ŞD, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan MK, Küçükersan S, Şehu A, 2006. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif Matbaa, 3. Baskı, Ankara Çalışkaner Ş ve Demir E, 2002. Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:20. II. Baskı, Tokat Aksoy A, Macit M, Karaoğlu M, 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları-Ders Notu Yayın No:220, Erzurum.

Ders ile ilgili dosyalar