Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
KİMYA |
Birinci düzey |
TBD109 |
Zorunlu |
1 |
4.00 |
4.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. SERKAN ŞAHAN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
YRD.DOÇ. DR. SERKAN ŞAHAN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Arş. Gör. Sema KAPLAN
|
Dersin veriliş şekli
|
yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Bitki Koruma bölümünde okuyan öğrencilere temel kimya kavramlarını vermek, öğrencilere genel kimyada öğrendiklerini kendi alanlarında uygulama fırsatı sağlamak ve öğrencileri disiplinler arası çalışmalara hazırlamak
|
Dersin tanımı
|
Kimya nedir? Maddeye Giriş, Maddenin Bileşenleri ve stokiyometri (element, bileşik ve karışımlar, mol kütlesi, kimyasal formu bulma, molekül ağırlığı yüzdesi bulma, kimyasal formülerin denkleştirilmesi) Kimyasal Reaksiyon Türleri (çökme, asit-baz ve redox reaksiyonları) Gazlar ve gaz kanunları, Sıvılar, Elektron konfigürasyonu ve Periyodik Tablo, Kimyasal Bağlar ve Modelleri (iyonik bağ, kovalent bağ, bağ politeleri, metallik bağlar ve diğerleri) Molekül Şekilleri, Kovalent Bağ Teorileri Moleküller Arası Kuvvetler: Sıvı, Katı ve Faz değişimleri Karışım, Çözelti ve kolloidlerin Özellikleri, Redoks Tepkimeleri.
|
1- |
Maddeye Giriş
|
2- |
Maddenin Bileşenleri
|
3- |
Stokiyometri
|
4- |
Kimyasal Reaksiyon Türleri
|
5- |
Redoks Tepkimeleri
|
6- |
Elektron Konfigürasyonu
|
7- |
Periyodik Tablo
|
8- |
Ara Sınav
|
9- |
Gazlar ve Sıvılar
|
10- |
Kimyasal Bağlar ve Modelleri
|
11- |
Moleküller Arası Kuvvetler: Sıvı, Katı ve Faz değişimleri
|
12- |
Karışımın Özellikleri
|
13- |
Çözelti ve Kolloidlerin Özellikleri
|
14- |
Final Sınavı
|
15- |
Bütünleme Sınavı
|
16- |
-
|
17- |
-
|
18- |
-
|
19- |
-
|
20- |
-
|
1- |
Kimyanın temel prensiplerini öğrenme
|
2- |
Varlıkları kimyasal yarar/zarar açısından değerlendirebilme
|
3- |
Kimyasal maddeleri değerlendirebilme
|
4- |
Kimyasal reaksiyonları yazıp denkleştirebilme
|
5- |
Maddeleri kimyasal yönden sınıflandırabilme
|
6- |
Kimya bilgisini günlük hayata ve çalışmalara uygulayabilme becerisi kazanma
|
7- |
-
|
8- |
-
|
9- |
-
|
10- |
-
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
|
|
2- |
Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
|
|
3- |
Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
|
|
4- |
Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
|
|
5- |
Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
|
|
6- |
Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
|
|
7- |
Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
|
|
8- |
Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
|
|
9- |
Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
|
|
10- |
Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
|
|
11- |
Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
|
|
12- |
Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
|
|
13- |
Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
|
|
14- |
Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
1
|
14
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
14
|
1
|
14
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
14
|
2
|
28
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
14
|
1
|
14
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
102
|
AKTS
|
|
|
4.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
R. Chang, K.A. Goldsby, Genel Kimya, Çeviri Editörleri: Recai İNAM, Serpil AKSOY, 11. Baskıdan Çeviri, Palme Yayıncılık, 2015.
|
Yardımcı Kaynaklar
|
R.H. Petrucci, W.S. Harwood, F.G. Herring, Genel Kimya: İlkeler ve Modern Uygulamalar 1,Çeviri Editörleri: T. Uyar, S. Aksoy, Sekizinci Baskıdan Çeviri, Palme Yayıncılık, 2002
|
|