Giriş | English

Lisans > Sağlik Bilimleri Fakültesi > Beslenme ve Diyetetik > İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Birinci düzey BES 113 Seçmeli 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ LALE KARASU
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Öğretim Görevlisi Mehmet Akif ERKAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Anlatım, Soru-cevap, örnek olay inceleme
Dersin amacı Öğrencilerin iş hayatına atıldığında iş güvenliği uzmanı olarak yetki ve sorumluluklarının ne olduğunu öğrenmesi, iş sağlığı ve güvenliği kültürü ve bilincinin oluşması, endüstriyel tehlike ve riskleri tanıma.
Dersin tanımı İş sağlığı ve güvenliği konusunda temel altyapıyı oluşturacak bilgilerin verildiği, derse katılımın önemli olduğu bir derstir.

Dersin içeriği
1- Derse giriş
2- İş Sağlığı ve Güvenliğinin önemi ve amacı
3- İş Sağlığı ve Güvenliğinde temel kavramlar ve Mevzuat
4- İş Kazaları Oluşum Teorileri
5- İş Güvenliği Organizasyonu
6- Fiziksel Risk Etmenleri (Gürültü-Titreşim)
7- Fiziksel Risk Etmenleri (Termal konfor-Aydınlatma-Radyasyon)
8- Ara Sınav
9- Kimyasal risk etmenleri 1
10- Kimyasal risk etmenleri 2
11- Makine Koruyucuları
12- İş sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri
13- Risk değerlendirmesi (Analiz-Ölçüm)
14- Risk Değerlendirmesi (Önlemler)
15- Genel Değerlendirme ve Tartışma
16- Yarıyıl Sonu Sınavı
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- İş sağlığı ve güvenliği konusunda, Dünyada ve Türkiye''deki durumu bilir ve bu konuda farkındalığı artar.
2- İş sağlığı ve güvenliği alanında temel kavramları bilir.
3- İş sağlığı ve güvenliği organizasyonunu tanır. Özellikle iş güvenliği uzmanlarının çalışma koşullarını bilir.
4- Fiziksel,kimyasal ve biyolojik risk etmenlerini tanır ve önlemleri konusunda bilgi sahibi olur.
5- Risk değerlendirmesi yapabilir.
6- İş Sağlığı ve güvenliği alanında kanun, yönetmelik vs. gibi mevzuatı takip edebilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
2- Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
3- Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
4- Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
5- Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
6- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
7- Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
8- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
9- Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 1 1
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 2 2
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     33
AKTS     1.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar İş Güvenliği, Abdulvahap YİĞİT, www.mevzuat.gov.tr, www.isggm.gov.tr

Ders ile ilgili dosyalar