Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
ENZİMOLOJİ |
Birinci düzey |
TBT 315 |
Seçmeli |
5 |
4.00 |
4.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
Prof. Dr. Sibel Silici
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
-
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Enzimolojinin temel prensipleri ile enzimlerin yapı ve fonksiyonlarının önemini anlamak ve bunları Biyokimya bilgileriyle pekiştirmek
|
Dersin tanımı
|
Genel olarak proteinlerin yapı ve fonksiyonlarını incelemek. Enzimlerin genel özelliklerini enzim klasifikasyonu ve enzim reaksiyonlarının temel ilkeleri, enzim kinetiği enzim deneylerinin tanımı, içerikleri ve rekasiyon oranına etkisi, inhibitörler, tipleri enzimatik reaksiyonlar üzerine etkileri ve önemi, enzim spesifitesi ve nasıl izole edilip saflaştırılabilecekleri takip eder
|
1- |
Enzimolojinin kısa tarihçesi
|
2- |
Enzimoloji, canlı sistemlerde enzimlerin önemi.
|
3- |
Enzim, substrat, kofaktör, koenzim, prostetik grup, activator, inhibitor zimojen tanımları
|
4- |
Enzim spesifitesi ve spesifite modelleri
|
5- |
Proteinlerin klasifikasyonu (fonksiyon, kompozisyon ve konformasyonlarına göre)
|
6- |
Enzim nomenklatürü ve numaralama sistemi; enzim klasifikasyonu
|
7- |
Enzim aktivite birimi, enzim spesifik aktivite tanımı, moleküler ve aktif merkez aktivitesi, Internasyonel enzim aktivitesi
|
8- |
Sınav
|
9- |
Enzim deneylerinde kullanılan metotlar (spektrofotometre, manometer, radio-iz ve radyo immun )
|
10- |
Enzim kinetiği
|
11- |
Enerji aktivasyonu, katalizlenmiş ve katalizlenmemil reaksiyonlar
|
12- |
nhibitörler
|
13- |
Substrat konsantrasyonun enzim reaksiyon oranına etkisi, Ph, sıcaklı ve ion gücünün enzim reaksiyonlarına etkisi Inhibitörler
|
14- |
Sınav
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Enzimleri tanıma
|
2- |
Enzim kinetiği
|
3- |
Enzim deneylerinde kullanılan metodlar
|
4- |
Enzim spesifitesi ve spesifite modelleri
|
5- |
Enerji aktivasyonu, katalizlenmiş ve katalizlenmemil reaksiyonlar
|
6- |
Subsratları tanıma
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Bitkisel ve hayvansal tarım üretimin genel prensiplerini bilir
|
|
2- |
Biyoteknoloji ile ilgili kavram ve teknikleri bilir, inceleyebilir, yorumlayabilir, çözüm üretebilir
|
|
3- |
Biyoteknoloji eğitim alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri bitkisel ve hayvansal üretimde kullanabilir
|
|
4- |
Tarımsal faaliyeti içinde yer alan ve ekonomik üretimi yapılan tarımla ilgili genetik gelişim, üreme, genetik mühendisliği, endüstriyel üretim, bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal teknolojik yaklaşımlar, enzim teknolojisi konularında gerekli bilgiye sahiptir.
|
|
5- |
Biyoteknoloji alanında ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir
|
|
6- |
Yaşam boyu öğrenme gereçlerinin ve sistemlerinin farkındadır ve etkin olarak kullanabilir. İçinde bulunduğu sosyal çevre ile iletişim kurar, faydalı projeler üretir ve uygular
|
|
7- |
Islah çalışmalarını yürütebilir, ıslah çalışmalarında moleküler ve doku kültürü uygulamalarını bilir ve uygulayabilir.
|
|
8- |
Genetik mühendisliği ve rekombinant DNA teknolojisi için gerekli moleküler teknikleri bilir ve uygulayabilir.
|
|
9- |
Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanında etik ilkelere vakıftır.
|
|
10- |
Bitki, Hayvan ve Mikro organizmalarının biyolojisini, fizyolojisini ve genetiğini bilir
|
|
11- |
Tohum teknolojisinde girişimcilik yapabilir ve DNA testleriyle ilgili tarım, çevre ve tıp alanında çalışabilir
|
|
12- |
Bitki, hayvan ve mikrobiyoloji alanda girişimcilik yapabilir ve enzim ve gen teknolojilerinde proje üretebilir
|
|
13- |
İngilizce literatürü takip edebilecek durumdadır
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
4
|
56
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
4
|
4
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
4
|
4
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
96
|
AKTS
|
|
|
4.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
100
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
0
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Yok
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Course notes
|
|