Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Ameliyathane Hizmetleri > PROTOKOL BİLGİSİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PROTOKOL BİLGİSİ Birinci düzey SEC236 Seçmeli 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ AYŞEGÜL AYDIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. AYŞEGÜL AYDIN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu derste öğrencilere, sosyal hayatta ve iş ortamında protokolün yeri ve önemini kavratmak; iş dünyasında ve sosyal hayatlarında kullanacakları protokol bilgilerini kazandırmak; bu bilgileri uygun yer ve zamanda iletişim içinde bulunduğu kişi ve kurumlarla çalışırken davranış olarak sergileme ve uygulama becerisini geliştirmek; bu kuralları uygulayan bir sağlık personeline çalıştığı kurumu temsil etme ve diğer çalışanlara örnek olma konusunda yetenek kazandırmak amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Sosyal hayatta ve iş dünyasında uygulayan toplumsal davranış ve protokol kuralları.

Dersin içeriği
1- Protokol Kavramının Tanımı, anlamı, tarihçesi, protokol mevzuatı
2- Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar. Terbiye, nezaket, görgü ve zerafet kuralları
3- Sosyal Merasim ve Kutlamalar
4- Kurum ve Kuruluşlarda Uygulanan Protokol Kuralları Hitaplar, tanışma ve tanıştırmalar, selamlaşma, tokalaşma vb.
5- İş yaşamında örgüt hiyerarşi ve protokol kuralları.
6- Telefonda protokol kuralları
7- Yazılı ve sözlü iletişimde protokol: Kartvizit protokolu, mektuplarda hitap şekilleri, imza, konuşma ve dinleme protokolu
8- Kamusal ve Kurumsal Yaşamda Protokol, Protokol türleri, Protokol listeleri.
9- Araçlarda protokol, dış görünüm protokolü, göreve başlama ve ayrılma protokolu
10- Açılış, törenler ve konuşmalarda protokol kuralları, bayrak protokolu
11- Toplantı protokolü
12- Toplantı ve törenlerde sıra ve oturma düzeni
13- Davet ve ziyaret protokolu: Yemeklerde, hediyeleşmede, çiçek göndermede vb.
14- Davet ve ziyaret protokolu: Yemeklerde, hediyeleşmede, çiçek göndermede vb.
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Protokolün anlam ve önemini açıklayabilir.
2- İş yaşamında örgütsel hiyerarşi ve protokol kurallarını tanımlayabilir.
3- İş yaşamını düzenleyen kuralların iş verimliliğine ve çalışma başarısına etkisini açıklayabilir.
4- Kurum ve kuruluşlarda uygulanan protokol kurallarını tanımlayabilir ve uygulayabilir.
5- Yazılı ve sözlü iletişimde uygulanan protokol kurallarını tanımlayabilir ve uygulayabilir.
6- Protokol türleri, öncelik ve öndelik sıralamalarını açıklayabilir ve uygulayabilir.
7- Toplantı ve resmi tören protokolünü uygulayabilir.
8- Örgütlerde ast-üst ilişkileri arasındaki farkları ve uygulanması gereken kuralları bilir ve uygulayabilir.
9- Kişiler arası iletişimde saygı ve nezaket kurallarını bilir ve uygulayabilir.
10- Randevu, ziyaret ve konuk protokolünde uygulanacak ilkeleri tanımlayabilir ve uygulayabilir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri hakkında bilgi sahiptir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve acil durumlarda ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Ameliyat odasındaki bütün alet ve cihazların periyodik kontrollerini yaptırır.
4- Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü sağlar, hazır hale getirir ve gerekli malzemeleri hazırlar.
5- Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verir.
6- Ameliyat sonrasında cerrahi aletlerin, malzemelerin ve ortamın dezenfeksiyonunu sağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirir.
7- Ameliyat sırasında hastadan çıkartılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesini sağlar.
8- Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
9- Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası transportuna yardımcı olur.
10- Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe dahil olur.
11- Kendi alanı ile ilgili teknolojileri kullanır.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 1 14 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 1 14 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     70
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar PROTOKOL BİLGİSİ Nihat Aytürk Nobel Yayın Dağıtım 2008 SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL Anadolu Üniversitesi yayınları

Ders ile ilgili dosyalar