Giriş | English

Doktora > Fen Bilimleri Enstitüsü > Gida Mühendisliği (doktora) > GIDA ANALİZLERİNDE MOLEKÜLER TEKNİKLER- II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA ANALİZLERİNDE MOLEKÜLER TEKNİKLER- II Üçüncü düzey GDM 630 Seçmeli 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze eğitim
Dersin amacı Gıdaların bileşenlerinin analizinde kullanılan nükleik asitlere dayalı moleküler tekniklerin biyokimyasal prensiplerinin kavratılması ve öğrencilerin moleküler biyoloji konusundaki bilgilerinin araştırma yapacak seviyede artırılması.
Dersin tanımı Öğrencilere gıdaların bileşenlerinin analizinde kullanılan nükleik asitlere dayalı moleküler tekniklerin biyokimyasal prensiplerinin kavratılması ve öğrencilerin moleküler biyoloji konusundaki bilgilerinin araştırma yapacak seviyede artırılmasını hedefleyen derstir.

Dersin içeriği
1- Nükleik asitlerin yapısı ve fonksiyonları
2- Nükleik asitlerin izolasyon yöntemleri
3- DNA hibridzasyon metodu
4- Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)
5- Agaroz Jel Elektroforezi
6- Restriksiyon endonükleazlar ve DNA’nın enzimatik kesimi
7- Ara sınav
8- DNA fingerprint yöntemleri
9- Real-time PCR
10- Primer ve Prob dizaynı
11- DNA mikroarray
12- Nükleik asitlerin dizi analizi
13- Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Analiz Yöntemleri
14- Biyoinformatik ve biyolojik veritabanları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Nükleik asitlerin izolasyon ve saflaştırılma metodları
2- DNA hibridizasyon ve DNA fingerprint yöntemleri
3- PCR ve Real-time PCR
4- Mikroarray ve gıda analizlerinde kullanılan DNA’ya dayalı diğer yeni ve popular metodlar
5- -
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2- Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3- Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4- Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5- Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6- Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7- Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8- Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9- Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10- Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Ödevler 2 12 24
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 30 30
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 46 46
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     182
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı The Nucleic Acid Protocols Handbook. Ed. Rapley, R Humana Press; 1 edition, 2000
Yardımcı Kaynaklar Temizkan, G., Arda N. 2007. Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler. Nobel Yayınevi, 2007.

Ders ile ilgili dosyalar