Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > MUTFAK SANATLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MUTFAK SANATLARI Birinci düzey TUR207 Zorunlu 3 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜLKER
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ REHA KILIÇHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz Yüze
Dersin amacı Yiyecek hazırlama teknikleri, standart pişirme yöntemleri, standart yemek kalitesinde yiyecek hazırlama, yiyecek süsleme ve sunumu, hijyen ve sanitasyon, iş güvenliği konularının uygulamalı eğitimle öğretiminin sağlanmasıdır.
Dersin tanımı Yiyecek ve içecek üretiminde kullanılan tekniklerin, pişirme yöntemlerinin teorik ve uygulamalı olarak öğretilerek, Türk ve Dünya mutfaklarından örneklerle yiyecek ve içecek üretiminin yapılmasını kapsamaktadır.

Dersin içeriği
1- Mutfağın Tanımı, Tarihsel Gelişimi ve Önemi.
2- Mutfak Planlaması, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri.
3- Hijyen ve Sanitasyon.
4- Beslenme ve Önemi.
5- Menü Planlaması ve Maliyet Kontrol Süreci.
6- Pişirme Yöntemleri, Bıçak kullanım Şekilleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
7- Yiyecek Hizmet Sistemleri, Üretim Sonrası İşlemler.
8- Türk Mutfağı ve Türk Mutfağından Seçme Lezzetler(Uygulama).
9- Osmanlı Saray Mutfağı(Uygulama).
10- İtalyan Mutfağı(Uygulama).
11- Amerikan Mutfağı(Uygulama).
12- Uzakdoğu Mutfağı(Uygulama).
13- Fransız Mutfağı(Uygulama).
14- Meksika Mutfağı(Uygulama).
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mutfağın tanımı, tarihsel gelişimi ve önemi hakkında bilgi sahibi olur.
2- Mutfak planlamasını, mutfağın konumlandırılmasını ve fiziksel özelliklerini bilir.
3- Hijyen ve sanitasyon hakkında temel bilgi sahibi olur.
4- Beslenme ve önemini kavrar.
5- Menü planlaması ve maliyet kontrol süreci konuları hakkında bilgi sahibi olur.
6- Pişirme yöntemleri, bıçak kullanım şekilleri ve dikkat edilmesi gereken hususları kavrar.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     102
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Pişirme Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Nevzat Eraslan.
Yardımcı Kaynaklar Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ayhan Gökdemir.

Ders ile ilgili dosyalar