Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > SÜT TEKNOLOJİSİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
SÜT TEKNOLOJİSİ Birinci düzey GM 403 Zorunlu 7 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MAHMUT DOĞAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. MAHMUT DOĞAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gıda Mühendisliği öğrencilerine süt ve teknolojik prosesinin, yöntemlerinin öğretilmesi teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesidir. Temel platform testleri ile süt kalite parametrelerinin laboratuvar analizleri eşliğinde uygulamalı olarak verilmesi, sonuçlarının yorumlanması
Dersin tanımı Gıda Mühendisliği öğrencilerine süt ve teknolojik prosesinin, yöntemlerinin öğretilmesi teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesi şeklindedir.

Dersin içeriği
1- Sütün Tanımı ve Bileşimi
2- Sütün Fizikokimyasal Özellikleri
3- Süt Lipitleri
4- Sütün Azotlu Maddeleri
5- Sütün Karbonhidratları
6- Sütün Mineral Maddeleri
7- Sütteki Enzimler
8- Sütün Minör Bileşenleri
9- Süte Bulaşan Yabancı Maddeler
10- Sütteki Mikroorganizmalar
11- Sütün Toplanması ve Kabülü
12- Süte Uygulanan Teknolojik İşlemler
13- İçme Sütü Teknolojisi
14- Süt İşletmelerinde Sanitasyon
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda Mühendisliği öğrencilerine süt ve teknolojik prosesinin, yöntemleri teorik ve uygulamalı olarak öğretilir.
2- Öğrenciler temel platform testleri ile süt kalite parametrelerinin laboratuvar analizleri eşliğinde uygulamalı olarak öğrenirler.
3- Süt lipitleri ve lipidlerin reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olunur.
4- Sütün azotlu maddeleri öğrenilir ve sütün önemli proteinleri hakkında bilgi sahibi olunur.
5- Sütün bileşimi ve kalitesini etkileyen faktörler öğrenilir.
6- Öğrenciler süt karbonhidratlarının yapısı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 8 2 16
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 2 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 4 2 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     118
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Metin, M. E.Ü Yayınları Yay. No:33
Yardımcı Kaynaklar Süt Teknolojisi, Kurt, A. Atatürk Üniversitesi Yay No:573 Dairy prcessing Handbook. Teknotext AB, TatraPak Processing ystems AB, Lund Sweden Milk and Dairy Product Technology, Spreer E. Dresden Germany, Behr Verlag GmbH Co. Hamburg Germany; Marcel Dekker Inc. New York.ISBN 0-8247-0094-5

Ders ile ilgili dosyalar