Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > SİNDİRİM SİSTEMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
SİNDİRİM SİSTEMİ Üçüncü düzey HİS 602 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ARZU HANIM YAY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Prof.Dr.Saim Özdamar
Dersin veriliş şekli Power Point sunu
Dersin amacı Sindirim sisteminin embriyonik gelişimi ve sindirim sistemi ile ilişkili organların ve sindirim bezlerinin histolojisinin kavranması.
Dersin tanımı Sindirim sistemi ile ilgili organların embriyonik gelişimleri ve histolojik özelliklerinin tanımlanabilmesi

Dersin içeriği
1- Yutak kavislerinin gelişimi
2- Özofagus ve midenin gelişimi
3- Karaciğer, safra kesesi ve pankreasın gelişimi
4- Bezler, ekzokrin bezlerin sınıflandırılması
5- Bağırsakların gelişimi
6- Ağız boşluğunun histolojisi
7- Tükürük bezleri
8- Özofagus ve midenin histolojisi
9- İnce bağırsak ve bölgesel farklılıklar
10- Kalın bağırsağın histolojisi
11- Sınav
12- Karaciğerin histolojisi
13- Karaciğer ve safra kesesi
14- Pankreasın histolojisi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Sindirim sistemi tanımı ve fonksiyonları
2- Ağız ve bağlantılı yapıların embriyolojisi
3- Sindirim sistemi kanalının embriyonik gelişimi ve farklılaşması
4- Özofagus, mide ve barsakların erken dönem embriyonik gelişimi
5- Sindirim bezlerinin embriyonik gelişimi ve farklılaşması
6- Ağız ve bağlantılı yapıların Histolojik özellikleri ve Fonksiyonları
7- Özofagus ve Midenin Histolojik özellikleri ve Fonksiyonları
8- İnce ve Kalın barsağın genel Histolojik ve fonksiyonel özellikleri
9- Karaciğer Histolojisi, Fonksiyonel ve Mikroskopik özellikleri
10- Safra Kesesi ve Pankreasın Histolojik ve fonksiyonel özellikleri

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 2 2 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 12 12 144
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     204
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 2 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Sindirim Sistemi Histolojisi Prof.Dr.Saim Özdamar
Yardımcı Kaynaklar Histology a text and Atlas Sixth Edition Michael H. Ross, Wojciech Pawlina

Ders ile ilgili dosyalar