Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GIDA MAKİNA VE EKİPMANLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MAKİNA VE EKİPMANLARI Birinci düzey GM 325 Zorunlu 6 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Bu dersin ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. HASAN YALÇIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. HASAN YALÇIN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yalnızca teorik.
Dersin amacı Gıda sanayiinde kullanılan makine ve ekipmanların teknoloji dallarına göre kullanım alanları ve kullanım alanlarına göre makine ekipman çeşitleri hakkında bilgi vermek.
Dersin tanımı Gıda makine ve ekipmanları dersi, gıda sanayiinde kullanılan makine ve ekipmanların çeşitleri ve kullanım alanlarına göre bilgi veren derstir.

Dersin içeriği
1- Hammadde Hazırlık Makinaları/Tartma ve Ölçme Aletleri
2- Taşıma ve İletim Düzenleri
3- Yıkama ve Ayıklama Makinaları
4- Sap Ayırma, Kabuk Soyma, Çekirdek Çıkarma Makinaları
5- Üretim Makinaları/Ayırma Makinaları
6- Karıştırma ve Karışımlama Makinaları
7- Isıl İşlem Makina ve Ekipmanları
8- Boyut Küçültme Makinaları
9- Ambalaj ve Ambalajlama Makinaları
10- Temizle Sistemleri/Temizlik Maddeleri
11- Otomatik Temizleme Sistemleri (CIP)
12- Otomasyon Gereksinimi
13- Kontrol Sisteminin Farklı Tipleri
14- Fabrika Kuruluş Teknikleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda endüstrisinde hammadde hazırlık ve üretim aşamalarında kullanılan makina ve ekipmanların ve bunların çalışma prensiplerinin kavranması.
2- Temizleme sistemlerinin öğrenilmesi.
3- Otomasyon konusunda bilgi sahibi olunması.
4- Fabrika kuruluş tekniklerinin kavranması.
5- Kullanılan makina ve ekipmanlardaki gelişmeleri takip edebilecek bilgi altyapısına sahip olunması.
6- -
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 2 2
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     64
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İ. Saldamlı, E. Saldamlı , Gıda Endüstrisi Makinaları, Önder Matbaası, Ankara, 1990.
Yardımcı Kaynaklar Gıda mühendisliğinde temel işlemler, Prof dr. Bekir Cemeroğlu, Gıda Tekn. Yayınları, 2010.

Ders ile ilgili dosyalar