Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > TÜRK MUTFAĞI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TÜRK MUTFAĞI Birinci düzey TUR311.3 Seçmeli 5 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. ERŞAN YILDIZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ REHA KILIÇHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı, öğrencilere geçmişten günümüze Türk mutfak kültürünün gelişimini aktarmak ve bölgesel farklılıklara göre Türk mutfağının karakteristik özelliklerinin haritasını ortaya koymaktır.
Dersin tanımı Bu ders geçmişten günümüze Türk mutfak kültürünün gelişimini aktarmaktadır. Ders Türk mutfak kültürünün tarihini ve coğrafi bölgelere göre farklılıklarını içeren konuları kapsamaktadır.

Dersin içeriği
1- ÇORBALAR-1
2- ÇORBALAR-2
3- DOLMALAR VE SARMALAR-1
4- DOLMALAR VE SARMALAR-2
5- ET VE SAKATAT YEMEKLERİ-1
6- ET VE SAKATAT YEMEKLERİ-2
7- KOMPOSTO VE HOŞAFLAR
8- Ara Sınav
9- Ara Sınav
10- MAKARNALAR-1
11- MAKARNALAR-2
12- SEBZE YEMEKLERİ
13- KURUBAKLAGİLLER
14- TATLILAR
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Türk mutfağında çorbaları tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
2- Türk mutfağında dolmalar ve sarmaları tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
3- Türk mutfağında et ve sakatat yemeklerini tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
4- Türk mutfağında komposto ve hoşafları tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
5- Türk mutfağında makarna çeşitlerini tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
6- Türk mutfağında sebze yemeklerini tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
7- Türk mutfağında kurubaklagil yemeklerini tanır ve teorik olarak sınıflandırır.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     60
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Türk Mutfağı dersi MEGEP Modülleri
Yardımcı Kaynaklar Diğer MEGEP Modülleri

Ders ile ilgili dosyalar