Giriş | English

Lisans > İlahiyat Fakültesi > İlahiyat > CERRAHİ HASTALIKLAR BİLGİSİ I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
CERRAHİ HASTALIKLAR BİLGİSİ I Birinci düzey AHH 199 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. KARAMEHMET YILDIZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Öğr. Gör. Dr. Mustafa KARAAĞAÇ, Öğr Gör. Dr. Sedat ÇARKIT, Doç. Dr. Fatih DAL, Dr. Öğr. Üyesi Halil TOSUN Dr. Öğr. Üyesi Hidayet ŞENER, Dr. Öğr. Üyesi Kübra SÖNMEZ, Öğr Gör. Dr. Burak ÇAKAR, Prof. Dr. Cemal Alper KEMALOĞLU, Prof. Dr. İrfan ÖZYAZGAN, Doç. Dr. Kerem KÖKOĞLU
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz-Yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin cerrahi alanındaki temel kavramları, teknikleri ve uygulamaları anlamalarını sağlamak, genel cerrahi, üroloji, göz hastalıkları, ortopedi ve plastik cerrahi gibi branşlarda bilgi ve becerilerini geliştirmektir. Öğrencilerin, cerrahinin tarihsel gelişimini, cerrahi işlemlerin öncesi ve sonrası bakım süreçlerini, ilgili komplikasyonları ve tedavi yaklaşımlarını tanımlamaları beklenmektedir. Ayrıca, öğrencilerin, ameliyathane teknikerliği, yara bakımı ve ameliyat teknikleri konularında uygulamalı bilgi edinmeleri teşvik edilecektir.
Dersin tanımı Bu ders, cerrahi uygulamaların temel prensiplerini ve tekniklerini kapsayan kapsamlı bir eğitim programıdır. Öğrenciler, cerrahinin tanımı, tarihi ve sınıflandırmaları hakkında bilgi edineceklerdir. Ders, genel cerrahi, üroloji, göz hastalıkları, ortopedi ve plastik cerrahi gibi çeşitli branşlarda yapılan ameliyatları, bu işlemler için gerekli olan hazırlıklar, teknikler, postoperatif bakım ve komplikasyon yönetimini içermektedir. Ayrıca, cerrahi asistans, sütür teknikleri, yara bakımı ve özel cerrahi girişimler gibi konulara da değinilecektir. Bu ders, öğrencilerin cerrahi alandaki bilgi birikimlerini artırarak, gelecekteki klinik uygulamalarına sağlam bir temel oluşturmaktadır.

Dersin içeriği
1- Cerrahinin tanımı, tarihi, sınıflandırması, cerrahi endikasyonlar
2- Genel Cerrahi; Sütür Teknikleri ve İnsizyonlar, Yara Bakımı ve İyileşmesi, Genel Postoperatif Erken/Geç Komplikasyonlar, Dalak Ameliyatları, Adrenal Ameliyatları, Özofagus Ameliyatları, İnce Barsak Ameliyatları , Mide ve Duodenum Ameliyatları, Karaciğer Ameliyatları, Pankreas Ameliyatları, Kolon ve Rektum Ameliyatları, Anal Kanal Ameliyatları, Stomalar, Fıtık Ameliyatları, Safra Kesesi ve Yolları Ameliyatları, Meme Ameliyatları, Tiroid ve Paratiroid Ameliyatları, Laparoskopik Ameliyatlar
3- Genel Cerrahi; Sütür Teknikleri ve İnsizyonlar, Yara Bakımı ve İyileşmesi, Genel Postoperatif Erken/Geç Komplikasyonlar, Dalak Ameliyatları, Adrenal Ameliyatları, Özofagus Ameliyatları, İnce Barsak Ameliyatları , Mide ve Duodenum Ameliyatları, Karaciğer Ameliyatları, Pankreas Ameliyatları, Kolon ve Rektum Ameliyatları, Anal Kanal Ameliyatları, Stomalar, Fıtık Ameliyatları, Safra Kesesi ve Yolları Ameliyatları, Meme Ameliyatları, Tiroid ve Paratiroid Ameliyatları, Laparoskopik Ameliyatlar
4- Genel Cerrahi; Sütür Teknikleri ve İnsizyonlar, Yara Bakımı ve İyileşmesi, Genel Postoperatif Erken/Geç Komplikasyonlar, Dalak Ameliyatları, Adrenal Ameliyatları, Özofagus Ameliyatları, İnce Barsak Ameliyatları , Mide ve Duodenum Ameliyatları, Karaciğer Ameliyatları, Pankreas Ameliyatları, Kolon ve Rektum Ameliyatları, Anal Kanal Ameliyatları, Stomalar, Fıtık Ameliyatları, Safra Kesesi ve Yolları Ameliyatları, Meme Ameliyatları, Tiroid ve Paratiroid Ameliyatları, Laparoskopik Ameliyatlar
5- Üroloji; Ürolojiye giriş, Ürolojide özel laboratuar incelemeleri (üroflowmetri, sistometri), Prostat hastalıkları ve ameliyatları, Üriner sistem taş hastalığı ve ameliyatları, Androloji ve ameliyatları, Çocuk ürolojisi ve ameliyatları , Kadın ürolojisi ve ameliyatları, Ürolojide transplantasyon, Ürolojik onkoloji ve ameliyatları
6- Göz Hastalıkları; İntraoküler girişimler, Ekstraoküler girişimler, Küçük cerrahi girişimler.
7- Göz Hastalıkları; İntraoküler girişimler, Ekstraoküler girişimler, Küçük cerrahi girişimler.
8- Ortopedi ve Travmatoloji; Genel kemik girişimleri, Kırık ve çıkıklar – İnternal ve eksternal fiksasyon, Eklem hastalıkları ve Artroplasti, Spor yaralanmaları ve Artroskopi, El cerrahisi ve mikrocerrahi, Omurga hastalıkları
9- Ortopedi ve Travmatoloji; Genel kemik girişimleri, Kırık ve çıkıklar – İnternal ve eksternal fiksasyon, Eklem hastalıkları ve Artroplasti, Spor yaralanmaları ve Artroskopi, El cerrahisi ve mikrocerrahi, Omurga hastalıkları
10- Plastik ve rekonstrüktif Cerrahi; Cerrahi Asistans Nasıl Yapılır? Greftler ve Flepler, Yara Bakımı ve Pansuman Malzemeleri, Özel Sutür Teknikleri, Maksillofasyal Cerrahi, Serbest Flepler.
11- Plastik ve rekonstrüktif Cerrahi; Cerrahi Asistans Nasıl Yapılır? Greftler ve Flepler, Yara Bakımı ve Pansuman Malzemeleri, Özel Sutür Teknikleri, Maksillofasyal Cerrahi, Serbest Flepler.
12- Kulak Burun Boğaz; Kulak hastalıkları ve ameliyatları, Boğaz hastalıkları ve ameliyatları , Burun hastalıkları ve ameliyatları
13- Kulak Burun Boğaz; Kulak hastalıkları ve ameliyatları, Boğaz hastalıkları ve ameliyatları , Burun hastalıkları ve ameliyatları
14- -
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrenciler, cerrahinin tanımını, tarihsel gelişimini, sınıflandırmalarını ve cerrahi endikasyonları açıklayabilecektir.
2- Öğrenciler, sütür teknikleri, insizyon türleri, yara bakımı ve iyileşme süreçleri ile genel postoperatif komplikasyonları tanımlayabilecektir.
3- Öğrenciler, dalak, adrenal bez, özofagus, ince bağırsak, mide, duodenum, karaciğer, pankreas, kolon, rektum ve anal kanal ameliyatlarının temel prensiplerini öğrenebilecektir.
4- Öğrenciler, laparoskopik cerrahi yöntemlerin avantajlarını, dezavantajlarını ve uygulama alanlarını değerlendirebilecektir.
5- Öğrenciler, ürolojide kullanılan laboratuvar yöntemlerini (ör. üroflowmetri, sistometri) ve prostat, üriner sistem taş hastalığı gibi durumların cerrahi tedavilerini açıklayabilecektir.
6- Öğrenciler, intraoküler ve ekstraoküler cerrahi işlemleri ile küçük cerrahi müdahalelerin temel prensiplerini öğrenebilecektir.
7- Öğrenciler, kırık ve çıkıkların tedavi yöntemleri (internal ve eksternal fiksasyon), artroplasti ve spor yaralanmaları tedavisinde artroskopi tekniklerini açıklayabilecektir.
8- Öğrenciler, greft ve fleplerin türlerini, yara bakımı ve pansuman malzemelerini, maksillofasyal cerrahi ile serbest flep kullanımını tanımlayabilecektir.
9- Öğrenciler, kulak, burun ve boğaz hastalıklarının cerrahi tedavi yöntemlerini öğrenerek bu ameliyatların temel prensiplerini kavrayabilecektir.
10- Öğrenciler, cerrahi asistans süreçlerini, özel sütür tekniklerini ve sterilite kurallarını uygulamalı olarak öğrenebilecektir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Kur’an ve Sünnet çerçevesinde bütüncül ve sistematik bir dini düşünce ve kavrayışa sahiptir. (Yetkinlik)
2- İlahiyat alanında temel kavramları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar. (Bilgi)
3- İlahiyat ile ilgili ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere (Tarihi ve güncel, araç ve gereçlere ilişkin, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ilişkin, ilahiyatla ilgili diğer kaynaklarda desteklenen) sahiptir. (Bilgi)
4- İlahiyat alanında değişmez olan ve değişebilen bilgileri ayırt eder. (Beceri)
5- Klasik ve güncel dini meseleleri tespit etme, tanımlama, yorumlama, tahlil etme, terkip etme ve çözme becerisine sahiptir. (Beceri)
6- Farklı düşünce ve yorumlar karşısında evrensel ilke ve değerleri üstün tutan bir anlayışa sahiptir. (Yetkinlik)
7- Akıl, bilgi, istişare, emanete riayet, ehliyet ve adalet gibi temel değerler/ilkeler ışığında çalışma ve sorumluluk üstlenebilme yetkinliğine sahiptir. (Yetkinlik)
8- İlahiyat alanına ilişkin temel kaynakları asli dilinden (Arapça) okuyup anlayabilir. (Yetkinlik)
9- İtikat, ibadet, ahlak ve muamelata dair usul ve esasları kavrar ve dayandığı temelleri açıklar. (Bilgi)
10- Zaman ve mekâna göre ortaya çıkan farklı dini yaklaşımları doğru anlama ve tutarlı değerlendirme yetkinliğine sahiptir. (Yetkinlik)
11- Din istismarı, şiddet, İslam karşıtlığı gibi dine ve topluma zararlı eğilimlere karşı söylem ve tutum geliştirir. (Yetkinlik)
12- İslam kültür, sanat ve medeniyeti hakkında temel ve bütüncül bilgilere sahiptir. (Bilgi)
13- Kuran-ı Kerim okuma, anlama ve öğretme konusunda teorik ve pratik yeterlilik kazanır. (Beceri)
14- İslam’ın temel kaynakları ışığında din eğitimi ve din hizmetleri verme yetkinliğine sahiptir. (Beceri)
15- İlahiyat alt dallarının birbiri ile ve diğer bilim alanları ile ilişki kurarak, disiplinler arası araştırma-inceleme, yorum, analiz ve değerlendirme yapar. (Beceri)
16- Dini/Manevi danışmanlık ve rehberlik bilgi ve becerisine sahiptir. (Beceri)
17- Dünya dinlerinin temel inanç esasları ve uygulamalarını tanır. (Bilgi)
18- İlahiyatla ilişkili başlıca ekoller, kuramlar ve meseleler hakkında yeterli düzeyde bir kavrayışa sahip olur. (Bilgi)
19- İlahiyat alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında kullanır. (Yetkinlik)
20- İlahiyat alanının gerektirdiği bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. (Yetkinlik)
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 12 12
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 18 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     88
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar -

Ders ile ilgili dosyalar
İndir  -