Giriş | English

Yüksek Lisans > Fen Bilimleri Enstitüsü > Tarimsal Biyoteknoloji (y.l.) > ENSTRÜMENTAL TEKNİKLER
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENSTRÜMENTAL TEKNİKLER İkinci düzey TBT 547 Seçmeli 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. KEVSER KARAMAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. KEVSER KARAMAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüzyüze
Dersin amacı Biyoteknolojide enstrümental metotlar ve uygulanabilirliği konularında bilgi kazandırmaktır. Bu amaçla elektro kimyasal yöntemler, potansiyometri, spektroskopik yöntemler, absorbsiyon spektroskopisi, kromatografik yöntemler ile elektroforetik yöntemler hakkında bilgi verilecektir.
Dersin tanımı Spektroskopik analiz, elektrokimyasal analiz, termal analiz ve , kromatografik ayırma yöntemlerinin teori ve uygulama prensiplerinin yorumlanması

Dersin içeriği
1- Enstrümantal Analiz Tekniklerinin Tanımı ve Temel Ilkeler
2- Kalitatif-Kantitatif Analiz
3- Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler
4- Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler
5- Kromatografi temel ilkeler
6- Sıvı kromatografisi
7- Ara sınav
8- Gaz Kromatografisi
9- Kütle spektrometresi
10- PCR yöntemleri
11- Infrared Spektroskopisi
12- Ultraviyole-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektrometresinin Uygulamaları
13- Elektroforetik yöntemler
14- Yılsonu Sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Aletli analiz yöntemlerini sınıflandırabilme
2- Kimyasal analizlerde kullanılan cihazların işleyiş prensiplerini tanımlayabilme
3- Biyoteknolojide aletli analiz yöntemlerinin prensiplerini tanımlayabilme
4- Bilinmeyen bir numuneyi karakterize etmede izlemesi gereken analiz metotlarını uygulayabilme
5- Kullanılan analiz metotları ile elde edilen deneysel verileri değerlendirebilme
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Tarımsal Biyoteknolojinin yüksek lisansını yaptığı alanında temel yöntem ve tekniklere yönelik yeterli uzmanlığa sahip olur
2- Biyoteknolojinin; Bitki Biyoteknolojisi, Hayvan Biyoteknolojisi, Mikrobiyal Biyoteknoloji, alanlarında akademik ve endüstriyel boyutta, uluslar arası düzeyde yeterliliğe sahiptir
3- Tarımsal Biyoteknoloji alanındaki yeni konulara açıktır, tarımda faliyetlerin yürütülmesi ve verimliliğin arttırılmasında stratejik çözümler üretebilir, girişimci ve geliştirici niteliklere sahiptir,
4- Kamu ve özel sektörde, Biyoteknoloji ile ilişkili tarımsal alanlarda üretim, araştırma ve geliştirme; ulusal-uluslar arası düzeyde proje oluşturma, yönetme yeterliliğine sahiptir,
5- Biyoteknoloji alanındaki çalışmaların gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik yeterliliğe sahiptir
6- Biyoteknoloji alanındaki çalışmalarda etik kuralların bilincinde, çevre ve canlı yaşam dengelerinin korunmasında dikkatlidir
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 3 6
Laboratuvar 4 3 12
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 1 3 3
Toplam iş yükü     69
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 25
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 25
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı HIŞIL, Y. 2010. Enstrümental Gıda Analizleri (3 Cilt Birarada). Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 545 s.
Yardımcı Kaynaklar YETİM, H., ÇAM, M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Yayınları, 286 s.

Ders ile ilgili dosyalar