Giriş | English

Lisans > Edebiyat Fakültesi > Rus Dili ve Edebiyati > ÇAĞDAŞ RUS DİLİ I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ÇAĞDAŞ RUS DİLİ I Birinci düzey RDE 105 Zorunlu 1 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Rusça-Türkçe.
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF YILDIRIM
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF YILDIRIM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli yüz yüze
Dersin amacı Hazırlık sınıfında Dil Bilgisi dersinin birinci aşamada öğretilen gramer konuların yeniden ele alınması ve daha detaylı şekilde incelemesidir.
Dersin tanımı Çağdaş Rus Dili Gramerinin içeriğindeki fiil, isim, sıfat, ayrıca tamlama grupları, imla kuralları, sözdizimi genel kuralları, deyimler ve atasözleri vb. kategorilerinin genel çizgileri hakkında bilgi vermek.

Dersin içeriği
1- Rusçada fiil kategorisi (bitmiş-bitmemiş fiillerin temel kuralları, önekli ve öneksiz hareket fiilleri hakkında genel bilgiler).
2- Rusçada fiil kategorisi (devam). Ön eksiz ve ön ekli hareket fiilleri.
3- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde: в (во-); вы-; вз- (взо-, вс-) ön eklerinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
4- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde до-; за-; ön eklerinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
5- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde из- (изо-, ис-); ön eklerinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
6- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde на- ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
7- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde о- (об-, обо-) ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi. Genel konu tekrarları.
8- Ara sınav.
9- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde от- (ото-) ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
10- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde под- (подо-) ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
11- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde пере- ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
12- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde при- ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
13- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde у- ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
14- Rusça fiillerde, özellikle de hareket fiillerinde, ayrıca deyimlerde про- ön ekinin örneklerle kullanım alanlarının belirlenmesi ve öğretimi.
15- Final sınavı.
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Çağdaş Rus dilinin temel dilbilgisel yapılarını (fiil çekimleri, isim halleri, sıfat uyumu vb.) tanır ve doğru biçimde kullanır. Edinilen bilgileri gündelik iletişim bağlamlarında kullanabilir.
2- Çağdaş Rusçayı anlama ve kullanma yetisi kazanır. Dilbilgisel yapıları doğru kullanma becerisi gelişir. Sözlü ve yazılı ifade yeteneğini gelişir: düşüncelerini daha açık, doğru ve etkili ifade etmeyi öğrenir.
3- Hareket fiillerini, önekli ve öneksiz kullanım özelliklerini kavrar. Rusçada önemli yer tutan fiil kategorisini dil bilgisel özellikleri açısından öğrenerek iletişim kurmada yazma ve konuşma becerilerini geliştirir.
4- Çağdaş Rusçada fiil çekimlerini (zamanlar, kişi ekleri, kipler) doğru şekilde uygular; hareket fiillerinin temel kullanımını açıklar.
5- Sınıf içi tartışmalarda ve çift yönlü konuşmalarda (örneğin diyaloglar) düşüncelerini basit ve anlaşılır biçimde ifade eder.
6- Cümle öğeleri arasındaki sözdizimsel ilişkileri doğru kurar.
7- Okuma-anlama becerisi gelişir. Çağdaş yazılı Rusça metinlerde (haber yazıları, diyaloglar, kısa öyküler) geçen temel fikirleri anlar ve özetler. Yazılı anlatım yetkinliği ile orta uzunlukta metinleri dilbilgisel doğrulukla yazar.
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Alanında öz güveni yüksek, akademik anlamda etkin ve yetkin olup Rus dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
2- Rus dili ve edebiyatı ile ilgili yazılı ve görsel sunumlar hazırlama ve sunma becerisine sahiptir.
3- Rus edebiyatının türlerini karakteristik özellikleri ile tanımlamak ve bu türleri temsil eden metinleri, tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi arka planları bağlamında açıklamak ve analiz etmek için gerekli kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
4- Farklı metin türlerinde Rusça-Türkçe ve Türkçe-Rusça çeviri yapabilmek için gerekli güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
5- Disiplinlerarası bir yaklaşımla, edebi ve kültürel metinleri ilgili kuramları çerçevesinde uygulayarak analiz eder.
6- Edebiyat ve dilbilim alanlarında araştırma ve akademik yayın yapma becerisi kazanır.
7- Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme yetisiyle bağımsız araştırma yapar, problem çözer ve kendini her ortamda ifade eder.
8- Kültürler arası farklılıklardan olumlu anlamda faydalanabilme becerisi kazanır ve Rus kültürü hakkında yeteri seviyede bilgi sahibi olarak edindiği bilgilerle Türk ve Rus kültürlerini sağlıklı bir şekilde karşılaştırma becerisine sahiptir.
9- Güncel bilgi teknolojilerini ve araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak Rus dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgili konularda bireysel olarak ve/veya takım çalışması ile bilgi ve veri toplar, bu bilgi ve verileri ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim ortamlarında ve diğer mesleki ortamlarda paylaşır.
10- Kamu ve özel sektör kurumlarında çalışabilecek nitelikte Rus dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü hakkında bilgi donanımına sahiptir.
11- Rus dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü alanlarında gereksinimi duyulan sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenler.
12- Temel evrensel değerleri benimseyerek farklı dil, ırk, cinsiyet, din ve sosyal sınıf gruplarına karşı ön yargısız, saygılı, iletişime ve öğrenmeye açık bir tutum geliştirir.
13-
14- .
15- .
16- .
17- .
18- .
19- .
20- .
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 3 9
Ödevler 1 1 1
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 2 4
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 1 1
Yarıyıl sonu sınavı 4 4 16
Araştırma 6 6 36
Toplam iş yükü     99
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı O.İ. Glazunova 'Grammatika Russkogo Lazıka' v uprajnenijah i kommentarijah.Morfologija. Sankt-Peterburg,2000.
Yardımcı Kaynaklar • K.Pehlivanova, M.Lebedova, Resimli Rusça Dilbilgisi, Multilingual, 1998; • Khavronina, Russian in exercises, Multilingual, 2001, • Rus Dilinde Fiiller ve İsimler, Multilingual, 2003 • Rusçada 300 Fiil, Multilingual, 2003 • Sbornik Uprajneniy po grammatike russkogo yazıka, Peterrburg, 1997 • Korrektirovıçnıy kurs russkoy grammatiki, Multilingual, 2002 • Muravyeva, Rusça’da Hareket Filleri, Multilingual, 1998 Buday V.G. Russkiy s alfavita.Minsk, 2003.

Ders ile ilgili dosyalar