Ön koşul dersleri
|
Yok
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yok
|
Dersin veriliş şekli
|
Yüz yüze
|
Dersin amacı
|
Mezhabaha yan ürünleri hakkında temel noktaları aktarmak amaçlanmaktadır.
|
Dersin tanımı
|
Et endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının sınıflandırılması, tanımları, kanın, kemiklerin, deri ve başın ve yağların değerlendirilmesi, et suları ve et özlerin çıkarılmasına ilişkin bilgi verilen bir derstir.
|
1- |
Mezbaha ürünleri işleme teknolojisine giriş
|
2- |
Mezbaha ürünleri ve yan ürünlerin sınıflandırılması
|
3- |
Yan ürünlerin üretiminde kullanılan araç ve gereçler
|
4- |
Gıda ve gıda katkı maddesi olarak kullanılan yan ürünler I
|
5- |
Gıda ve gıda katkı maddesi olarak kullanılan yan ürünler II
|
6- |
Gıda ve gıda katkı maddesi olarak kullanılan yan ürünler III
|
7- |
Hayvan yemi olarak kullanılan yan ürünler I
|
8- |
Ara sınav
|
9- |
Hayvan yemi olarak kullanılan yan ürünler II
|
10- |
Hayvan yemi olarak kullanılan yan ürünler III
|
11- |
İlaç ve kozmetik sanayinde kullanılan yan ürünler I
|
12- |
İlaç ve kozmetik sanayinde kullanılan yan ürünler II
|
13- |
Diğer sanayilerde kullanılan yan ürünler
|
14- |
Kümes hayvanları mezbahası yan ürünleri işleme teknolojisi I
|
15- |
Kümes hayvanları mezbahası yan ürünleri işleme teknolojisi II
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Et endüstrisi yan ürünleri
|
2- |
Et endüstrisi artıklarının sınıflandırılması ve tanımları
|
3- |
Kanın, kemik, deri, baş ve yağların değerlendirilmesi
|
4- |
Et suları ve et özlerin çıkarılması
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
1
|
14
|
Ödevler
|
0
|
0
|
0
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
0
|
0
|
0
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
10
|
3
|
30
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
14
|
2
|
28
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
10
|
3
|
30
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
0
|
0
|
0
|
Araştırma
|
5
|
5
|
25
|
Toplam iş yükü
|
|
|
156
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Mezbaha Bilgisi, İnal, T., Nazlı, B., Saray Medikal Yayıncılık, 1997
|
Yardımcı Kaynaklar
|
Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi, Gürbuz Ü., Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya, 2009.
|
|