Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > Kanatlıların Helmintleri
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
Kanatlıların Helmintleri Üçüncü düzey VPZ 632 2 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr. Abdullah İNCİ, Yrd. Doç. Dr. Önder DÜZLÜ
Dersin veriliş şekli Konuların slaytlar eşliğinde anlatılması ve tartışılması, olgu sunumları
Dersin amacı Bu dersin amacı kanatlılıarda mevcut önemli Trematod, Cestod ve Nematod invazyonları, Helmintlerin hayvanları enfekte etme şekilleri, oluşturdukları hastalıkların belirtileri, ekonomik önemleri, teşhis yöntemleri konularında bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Kanatlılarda mevcut önemli Trematod, Cestod ve Nematod invazyonları, Helmintlerin hayvanları enfekte etme şekilleri, oluşturdukları hastalıkların belirtileri, ekonomik önemleri, teşhis yöntemleri konularında bilgilendiren bir derstir.

Dersin içeriği
1- Kanatlıların Trematodları
2- Trematod türlerinin teşhisi
3- Trematod türlerinin tedavi ve kontrolü
4- Trematod türlerinin tedavi ve kontrolü
5- Kanatlıların Cestodları
6- Cestod türlerinin teşhisi
7- Cestod türlerinin tedavi ve kontrolü
8- Cestod türlerinin tedavi ve kontrolü
9- Kanatlıların Nematodları
10- Nematod türlerinin teşhisi
11- Nematod türlerinin tedavi ve kontrolü
12- Nematod türlerinin tedavi ve kontrolü
13- Kanatlıların helmint hastalıklarından korunma yöntemleri
14- Kanatlılardaki helmintlerin sağaltım metodları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Trematod, Cestod ve Nematodların neden olduğu önemli hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak
2- Söz konusu etkenlerin kanatlıları nasıl enfekte ettiğini, oluşturdukları hastalıkların belirtilerini, oluşan zararın ekonomik yönü konularında bilgi sahibi olmak.
3- Bu hastalıkların teşhis yöntemlerini bilmek.
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 8 2 16
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 8 2 16
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 6 2 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 8 2 16
Toplam iş yükü     104
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1 - TÜZER, E , TOPARLAK, M ( 2000 ) : Veteriner Helmintoloji , İ.Ü.Ders Notları. 2 - GÜRALP, N. (1981). Helmintoloji. A.Ü.Basımevi, Ankara. 3 - URQUHART, GM , et. al. (1987) : Veterinary Parasitology , Longman Scientific and Technical. 4 - BOWMAN, D.D.,R.C. Lynn, (1995). Georgis’ Parasitology for veterinarians. W. B. Saunders Company, USA. 5 - GÜÇLÜ, F. (2002).Genel Parazitoloji. S.Ü.Basımevi, Konya. 6 - BURGU, A. (2008).Genel Parazitoloji. A.Ü.Basımevi, Ankara. 7 - BURGU, A., KARAER, Z. (2005). Parazit Hastalıklarında Tedavi. Türkiye Parazitoloji Derneği, Yayın No:19. 8 - SCHMIDT, G.D. (1985). Foundations of Parasitology.
Yardımcı Kaynaklar Internet

Ders ile ilgili dosyalar