Giriş | English

Yüksek Lisans > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter.farmakoloji-toksikoloji(yük. Lis) > GIDA KİMYASI I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA KİMYASI I İkinci düzey VBH 550 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. SERHAT AL
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gıdaların önemli bileşenlerin irdelenmesi ve gıda işleme sırasında bunlarda meydana gelen değişiklerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Gıda kimyasına giriş, makro ve mikro gıda molekülleri, karbonhidratlar, lipitler, proteinlerin önemli reaksiyonları ve bileşenleri, mineral maddeler ve vitaminler, su, enzimler gibi önemli konuları iredeler.

Dersin içeriği
1- Gıda kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması
2- Şekerler, monosakkaritler, yapıları ve dönüşümleri
3- Monosakkaritlerin türevleri
4- Glikosit bağları ve gıdalardaki önemi, oligo sakkaritler
5- Şekerlerin bozunma reaksiyonları
6- Polisakkaritler, nişasta ve yapıları
7- Pektinler ve yapısı, polisakkarit analizleri
8- Lipidler ve yağ asitleri, yağların acılaşma reaksiyonları
9- Trigliseritler ve yapıları
10- Proteinler, amino asitler, protein yapısı ve analizleri
11- Proteinler, amino asitler, protein yapısı ve analizleri
12- Süt ve sütün misel yapısı
13- Et, etin protein yapısı, bozunması, pH ve önemi
14- Et, etin protein yapısı, bozunması, pH ve önemi
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıdaların kimyasal yapısı ile ilgili genel çerçeve
2- Gıda teknolojilerinde ham madde kimyası ve meydana gelen değişimler
3- Hayvansal kaynaklı gıdalarda meydana gelen değişimlerin fizyolojik olarak yorumlanması
4- Muhafaza koşullarının gıdalarda meydana getirdiği kimyasal değişimler
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2- Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 10 20
Ara sınavlar 2 2 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar Prof.Dr.M.Tayar, Prof.Dr.R.Çıbık (2013). Gıda Kimyası. Dora Yayıncılık

Ders ile ilgili dosyalar