Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Beslenme ve Diyetetik (doktora) > TEZ DANIŞMANLIĞI DERSİ I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TEZ DANIŞMANLIĞI DERSİ I Üçüncü düzey BİK 888 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Anabilim dalının uygun gördüğü zorunlu dersleri ve yapılacak olan teze yönelik seçmeli dersleri almış olmak.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. GÜLDEN BAŞKOL
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Anabilim Dalı Öğretim üyeleri
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Anabilim Dalı Öğretim üyeleri ve görevlileri
Dersin veriliş şekli Teorik-pratik
Dersin amacı Yapılacak tezle ilgili her türlü teorik ve pratik yetiyi ve yetkinliği (projenin yazımı, numunelerin toplanması, tezin laboratuvar çalışmasının yapılması, verilerin toplanması ve analizi, tezin baştan sona kadar yazımı vb...) öğrenciye kazandırmak.
Dersin tanımı Tez çalışması yapacak öğrenciye, teze yönelik teorik ve pratik hertürlü danışmanlığının verilmesi.

Dersin içeriği
1- Proje konusunun belirlenmesi
2- Projenin yazım işlemi (BAP ve Enstitü için ayrı-ayrı)
3- Gerekli olduğu durumlarda etik kurul başvurusunun yapılması
4- Proje malzemelerinin alım işlemi
5- Gerekli anabilim dallarından proje için gerekli hasta ve kontrol numunelerinin temini
6- Laboratuvar çalışmalarının yapılması
7- Verilerin toplanması ve analizi
8- Tez yazımı için gerekli literatür taramasının yapılması
9- Tez yazım kurallarına uygun olarak tezin yazımı
10- Tez savunma sınavının gerçekleşmesi
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Tez projesi için konu taranmasının öğrenilmesi
2- Proje yazımının (BAP ve enstitü birimleri için ayrı-ayrı) kurallar dahilinde nasıl yapıldığının öğrenilmesi
3- Doğru proje malzeme istek ve alım işlerinin nasıl yapılacağının öğrenilmesi
4- Hasta ve kontrol numunelerinin nasıl doğru toplanılmasının ve saklanmasının öğrenilmesi
5- Laboratuvarda proje çalışma konusuyla ilgili gerekli tekniklerin öğrenilmesi ve uygulanmasının gerçekleştirilmesi
6- Verilerin eldesinin ve analizinin nasıl gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi
7- Teze yönelik literatür taramasının nasıl yapılacağının öğrenilmesi
8- Tezin enstitü tarafından istenilen kurallara uygun olarak baştan-sona kadar nasıl yazılacağının öğrenilmesi ve gerçekleştirilmesi
9- Tez savunması için gerekli tez sunumunun nasıl hazırlanacağı ve sunumun nasıl yapılacağına yönelik teorik ve pratik yetkinliğin kazanılması
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2- Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4- Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5- Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6- Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7- Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8- Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 4 4 16
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 1 1 1
Ödevler 1 1 1
Sunum / Seminer hazırlama 1 1 1
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 5 5 25
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 1 1
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 2 2 4
Toplam iş yükü     50
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1-Harper’s Biochemistry, RK. Murray, DK. Granner, PA. Mayes, VW Rodwell, a LANGE medical book, 24th Editon, A Simon & Schuster Company,1996. 2-Biochemistry, JM Berg, JL Tymoczko, L Stryer, International editon, 5th Edition, W. H. Freeman and Company, New York, 2002. 3-Biochemistry, AL. Lehninger, The Johns Hopkins University, School of Medicine, 2nd Edition, Worth Publishers New York, 1978. 4-Medical Biochemistry J. Baynes, MH Dominiczak, Harcourt Brace and Company Limited by Mosby 1999. 5-Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, JB Henry, W.B. Saunders Company, 20th Edition, 2001. 6-Text Book of Clinical Chemistry, NW Tietz, W.B. Saunders Company,1986. 7-Katz DL, Nutrition in Clinical Practice, Lippincott, Williams, wilkins, Philedelphia, 2005.
Yardımcı Kaynaklar Tüm klinik ve temel Biyokimya kitapları, pub-med ve web of science internet sitelerinden ulaşılacak konuyla ilgili bilimsel makaleler.

Ders ile ilgili dosyalar