Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II Üçüncü düzey VBH 604 Seçmeli 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZAFER GÖNÜLALAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı, gıda mikrobiyolojilerinde kullanılan laboratuar analizlerininin etkin şekilde uygulanabilmesinin öğretilmesidir.
Dersin tanımı Bu ders gıdalarda risk oluşturan gıda kaynaklı patojenler, virulans faktörleri ve toksinlerinin tespit analizlerinin anlatıldığı derstir.

Dersin içeriği
1- Gıdalarda mikrobiyolojik analizler ile ilgili genel çerçeve
2- Gıda laboratuarlarında kullanılan cihaz, alet ve ekipmanlar
3- Gıdalardan numune alma metodları
4- Gıda numunelerinin mikrobiyel analizler için sulandırılması, desimal soluyonlar hazırlama
5- Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili referanslar ve uluslararası standartlar
6- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens)
7- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli)
8- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Brucella spp. Vibrionaceae)
9- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus,)
10- Mikroorganizma analizleri ve tanımlama testleri (Salmonella spp. Shigella spp.)
11- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
12- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
13- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
14- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan enstrumental analizler
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıdaların mikrobiyel ekolojisi, hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
2- Gıdalarda mikrobiyel analizler
3- Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan analiz metodları
4- Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili uluslar arası standartlar
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 5 3 15
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     103
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet erişimi
Yardımcı Kaynaklar A. Kadir Halkman. (2005). Gıda mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık, Ankara.

Ders ile ilgili dosyalar