Giriş | English

Lisans > Diş Hekimliği Fakültesi > Diş Hekimliği > RESİM SANATI 4
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
RESİM SANATI 4 Birinci düzey RES302 6 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri RESİM ATÖLYE IV
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DOÇ. ÖZLEM GÖK
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Doç.Dr. Aygül Aykut
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli UYGULAMA VE TEORİK
Dersin amacı Doğanın parçalama ve birleşme ilkesine dayalı oluşumu ilkesi bu dersin esin kaynağı olmuştur. Öğrencilerden çizdikleri boyadıkları nesneleri biçimsel olarak parçalayarak yeniden birleştirmeleri beklenir. Bu yöntem eşliğinde biçimsel ve renksel problemlere yaratıcı problem geliştirmeleri beklenir. V. yarıyılın devamı niteliğindeki derste kendi bedeni görünümü, seçilen bir yapay bi r de doğal neste temelli çalışmalar yapması beklenir. Her hafta her bir öğrenci çalışması hakkında değerlendirme yapılır, geri bildirim verilir, ve bu notlar bir çizelgede saklanır.
Dersin tanımı Yarıyıl boyunca yapılacak her bir (toplamda üç) çalışma için en az üç’er A5 veya A4 boyutlarında kağıt üzerine renkli eskiz yapılır. Eskizler bitmiş ve tam renklendirilmiş olmalıdır. Boyama tekniğinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Teslim edilen çalışmalarda kısa kenarı en az 80 cm tuval kullanılmalıdır. Uzun kenarda bir sınır yoktur. Yağlıboya veya akrilik boyama tekniği kullanılabilir.

Dersin içeriği
1- dersin amaçları ve öğrenim çıktılarnı tanıtma
2- Öğrencilerin daha önceki çalışmalarını değerlendirerek tarz ve teknik seçimini yapma
3- seçiler tarz ve tekniklerle ilgili konu araştırması
4- Araştırmaların değerlendirilmesi ve konu seçimi
5- uygulamaya başlama
6- uygulama
7- ARA SINAV
8- Uygulama ve araştırma
9- uygulama ve araştırmaların yazılı hale getirilmesi
10- uygulama
11- uygulama
12- uygulama
13- uygulama
14- uygulama
15- SINAV
16- *
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Kendi bedenini, seçilen bir yapay, bir de doğal nesneyi bakarak, gözlemleyerek çizebilme
2- Öğrencilerden çizdikleri boyadıkları nesneleri biçimsel olarak parçalayarak yaratıcılıkla yeniden birleştirmeleri
3- V. yarıyılın devamı niteliğindeki çalışmaları biçimsel ve içerik olarak bağlayabilme
4- *
5- *
6- *
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Ağız, çene ve dişlerin hücre, doku, organ ve sistem bazında normal yapı ve fonksiyonlarını, yaşam döngüsünü ve büyümenin etkilerini açıklar
2- Ağız çene ve diş sağlığının temel ve önemli belirleyicilerini, birey ve toplum için risk faktörlerini bilir, insan ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki etkileşimi değerlendirir.
3- Ağız,çene ve diş hastalıklarının nedenlerini, bu hastalıklara neden olabilecek sistemik hastalıklarla, çeşitli sistemik hastalıklara neden olabilecek ağız ve diş hastalıklarının organizmayı etkileme yollarını, hastalıklarda ortaya çıkan vücut ve ağız yapı ve fonksiyonlarındaki bozuklukları ve yol açtığı bulguları kavrar.
4- Ağız, çene ve diş hastalıklarının tanı, tedavi, önleme ve rehabilitasyon ilkeleri ile toplumda sık görülen ağız ve diş hastalıklarının yaygınlığı ve bunlara karşı koruyucu hekimliğe yönelik yaklaşımlara sahiptir.
5- Güvenli bir çalışma ortamı sağlar ve çalışma ekibinin diğer üyeleriyle sağlık, güvenlik ve klinik risk yönetimi ile ilgili çalışmalar yapar. Verimliliği daha da arttırmak için çalışma pozisyonları, görsel algılama, alet tutuşu, malzeme kullanımı, stres ve mental durumlarla başa çıkar ve çapraz enfeksiyon kontrolü yapar.
6- Hasta ve/veya hasta yakınlarından tıbbi ve dental öykü (anamnez) alır, diş, dişeti oral mukoza ve çene eklemi bölgesinin muayenesini yapar.
7- Ağız, çene ve diş sağlık sorunlarını tanımlamak, bulguları analiz etmek ve yorumlamak, tedaviyi yönlendirmek için aydınlatılmış onam alarak temel tanısal testleri ve girişimleri uygular.
8- Anamnez, fizik muayene ve tanısal test sonuçları, işlevsel değerlendirme ve klinik akıl yürütme becerisini kullanarak klinik tanı koyar.
9- Hastanın da katılımını sağlayarak tedavi ve takip planı oluşturur ve tedavilerini uygular, gerekli durumlarda ilgili uzmana sevk eder.
10- Mevcut düzenlemelere uygun şekilde tıbbi ve adli kayıt tutar, hasta bilgilerini (epikriz, rapor vb.) hazırlar ve sunar.
11- Hastanın tanı, tedavi ve takip sürecinde kanıta dayalı ve hasta merkezli tedavi prensiplerini uygular.
12- Yaşamı doğrudan tehdit eden durumları tanır, tıbbi acil durumları yönetir ve yönlendirir.
13- Birey, aile ve toplumun ağız, çene ve diş hastalıklarının tanı, tedavi, önleme ve rehabilitasyon ilkeleri ile toplumda sık görülen ağız ve diş hastalıklarının yaygınlığı ve bunlara karşı koruyucu hekimliğe yönelik yaklaşımları uygular.
14- Diş hekimliği uygulamalarında sorumluluk alır; meslektaşları ve diğer sağlık personeli ile etkili ekip çalışması yapar ve ilgili sektörlerle işbirliği içinde çalışır.
15- Mezun diş hekimi kütüphane ve diğer veri tabanlarından gerekli bilgilere ulaşabilir, ve bu bilgileri yorumlayabilme, bilimsel ve etkili olarak kullanabilme ve sunum konusunda yeterli olmalıdır.
16- Bilimsel ve teknolojik gelişmelere, mesleki uygulamalardaki değişimlere ve toplum gereksinimlerine yanıt verebilmek için yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak sürekli kendini geliştirir.
17- Birey ve toplum düzeyinde ağız, çene ve hastalıklarını önlemek ve sağlığını geliştirmek amacıyla diğer sağlık personeli ve sağlık kurumları ile işbirliği yapar.
18- Eğitim becerilerini kullanarak hasta ve hasta yakınları, toplum, diş hekimi dışı sağlık personeline eğitim ve danışmanlık verir.
19- Diş hekimliği uygulamalarında etik ilkeler doğrultusunda hareket eder, etik ikilemleri tanır ve çözümünde etik akıl yürütme prensiplerini uygular.
20- Mevcut yasal düzenlemelere uygun, diş hekimi sorumluluğunu bilerek, hasta ve diş hekimi haklarını gözeterek
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 8 112
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 3 48 144
Sunum / Seminer hazırlama 3 1 3
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 1 1
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 3 1 3
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 1 1
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 3 6 18
Toplam iş yükü     312
AKTS     12.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 3 10
Yarıyıl içi toplam   10
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı *
Yardımcı Kaynaklar http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/iki-yeni-atomalti-parcacik-bulundu http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/hayatioz_su/su.asp http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/yasanabilir-gezegenler

Ders ile ilgili dosyalar