Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOPİ TEKNİKLERİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOPİ TEKNİKLERİ Üçüncü düzey HİS 601 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. ESRA BALCIOĞLU
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Ders haftada 1 saat teorik ve 2 saat pratik olarak uygulanacaktır.
Dersin amacı Işık ve electron mikroskobu Tekniklerinin teorik ve pratik uygulamalarını kavramak
Dersin tanımı Işık ve electron mikroskobu Tekniklerinin genel özellikleri

Dersin içeriği
1- Histolojik metodların genel özellikleri
2- Ölçüm birimleri
3- Işık mikroskopik inceleme için dokuların hazırlanması
4- Fiksasyon tipleri ve uygulamaları
5- Elektron mikroskopi
6- Elektron mikroskopinin genel özellikleri
7- Elektron mikroskobu tipleri
8- Sınav
9- TEM için fiksasyon
10- SEM için fiksasyon
11- Dokuların gömülmesi
12- TEM için dokuların kesitinin alınması
13- SEM için dokuların hazırlanması
14- Dokuların kurutulması ve kaplanması
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Elektron mikroskop için fiksatif çeşitlerini adlandırabilme, fiksatifleri hazırlayabilme Sunum hazırlayabilme, sunum tekniklerini uygulayarak sunum yapabilme
2- Elektron mikroskop için takip yöntemlerini anlatabilme ve uygulayabilme
3- Ultramikrotom ile kesit almayı uygulayarak kullanabilme
4- İnce kesitleri kontrastlama yöntemini uygulayabilme
5- Sunum hazırlayabilme, sunum tekniklerini uygulayarak sunum yapabilme
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 2 28
Sunum / Seminer hazırlama 2 2 4
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 14 1 14
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 14 2 28
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     148
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Histology a Text and atlas, Ross MH, Reith EJ, Romrell LJ. (Sec. ed). Williams and Wilkins, Baltimore 1989. Electron microscopy, bozzola JJ, Russel LD, (2nd ed) Jones and Bartlett Publishers , Boston 1999
Yardımcı Kaynaklar Laboratuvar malzemesi Histoloji ve Embriyoloji anabilim dalı tarafından sağlanır.

Ders ile ilgili dosyalar