Giriş | English

 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ANALİTİK KİMYA GM 222 4 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili türkçe
Koordinatör PROF. DR. UĞUR ŞAHİN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı -
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli ders teorik olarak verilecektir.
Dersin amacı Bu ders analitik kimyanın önemini ve gıda örneklerinde analitik uygulamaları ve analizlerinin nasıl yapıldığı hakkında temel bilgiler verecektir.
Dersin tanımı analitik kimyanın ne olduğu gıda analizlerindeki uygulamaları anlatılcaktır. kimyada kullanılan standart sapma, hata, kesinlik, doğruluk terimleri anlatılacaktır. gravimetrik ve volumetrik analizler üzerinde durulacaktır.

Dersin içeriği
1- analitik kimyanın tanımı ve tarihçesi
2- analitik kimyada karşılaşılan hata tipleri
3- analitik hesaplamalar
4- analitik sonuçların yorumlanması
5- analitik kimyadaki analiz türleri ve gravimetrik analizler
6- volumetrik analizler
7- sulu çözelti kimyası
8- ara sınav
9- kimyasal denge
10- elektrolitlerin denge sistemleri üzerine etkileri ve iyonik şiddet tanımı
11- aktivite tanımı ve kullanımı
12- karmaşık sistemlere çözümsel yaklaşınmlar
13- ayırma yöntemleri
14- ayırma yöntemleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- öğrencilere analitik kimyanın temellerinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
2- öğrencilere analiz öncesi örnek alma tekniklerinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
3- öğrencilerin gravimetrik analiz yöntemlerinin uygulamaları hakkında beceri kazandırılmaları hedeflenmektedir.
4- öğrencilerin volumetrik analiz yöntemlerinin uygulamaları hakkında beceri kazandırılmaları hedeflenmektedir.
5- öğrencilere bir analiz sonrası elde edilen verilerin nasıl değerledirilmesi gerektiğinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
6- öğrencilere karmaşık denge hesaplamalarının nasıl yapılacağının öğretilmesi hedeflenmektedir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 3 39
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 3 9
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 12 3 36
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 12 3 36
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     126
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı . Skoog, D.A., Holler, F.J., and Nieman, T.A., Fundamental of Analytical Chemistry, 7th Ed., Harcourt Brace & Company, Philadelphia, 1996.
Yardımcı Kaynaklar Harris, D.C, Lehrbuch der Quantitavie Analyse/ Quantitavie Chemical Analysis, 6th

Ders ile ilgili dosyalar