Giriş | English

Doktora > Sosyal Bilimler Enstitüsü > Turizm İşletmeciliği (doktora) > TURİZMDE KURUMSAL KAYNAK
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
TURİZMDE KURUMSAL KAYNAK Üçüncü düzey TUR820 Seçmeli 2 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN ÇALHAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR.ÖĞR.ÜYESİ HARUN ÇALHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı YOK
Dersin veriliş şekli YÜZ YÜZE
Dersin amacı Turizm sektörününde faaliyet gösteren işletmelerin en temel kaynakları olan kurumsal kaynakların öğrenilmesi ve söz konusu kaynaklara yönelik temel kuramların ders kapsamında tartışılması yoluyla konuların irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Ders kapsamında kurumsal kaynak kavramı çerçevesinde turizmde finansal kaynaklar, insan kaynakları, entelektüel sermaye ve diğer kaynaklar incelenmektedir.

Dersin içeriği
1- Kurumsal kaynak kavramının tanımlanması
2- Kurumsal kaynağa yönelik temel kuramlar
3- Kurumsal kaynağı oluşturan kaynakların incelenmesi
4- Turizm işletmelerinde finansal kaynaklar
5- Turizm işletmelerinde entelektüel kaynaklar
6- Turizm işletmelerinde insan kaynakları
7- Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Planlaması
8- Turizm İşletmelerinde Çalışan Performansı Değerlendirme Teknikleri
9- Turizm İşletmelerinde İş Gören Eğitimi
10- Turizm İşletmelerinde Kariyer Yönetimi
11- Turizmde Farklı Kültür Yönetimi
12- Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklarına Yönelik Sorunlar
13- Turizm işletmelerinde diğer somut ve soyut kaynaklar
14- Turizm işletmelerinde diğer somut ve soyut kaynaklar
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Turizm işletmelerinin temel kurumsal kaynaklarını öğrenir.
2- Turizm işletmelerinin stratejik somut kaynaklarını bilir.
3- Turizm işletmelerinin stratejik soyut kaynaklarını bilir.
4- Turizm işletmelerinin insan kaynaklarının önemini ve planlamasını bilir.
5- Turizm işletmelerinde entelektüel sermayenin önemini ve stratejik rekabet avantajını kavrar.
6- Turizm işletmeleri kurumsal kaynaklarını yönetmeyi bilir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm alanında mevcut kavram ve fikirleri yakın ve farklı alanlardaki gelişim ve değişimleri de dikkate almak suretiyle bilimsel metotlar kullanarak değerlendirme ve yeni kavram ve fikirlerin oluşmasına katkıda bulunma.
2- Turizm işletmeciliği alanında mevcut ve olası problem, soru ve tartışmaları stratejik yönlerini de dikkate alarak paydaşların ihtiyaçları çerçevesinde değerlendirme.
3- Turizme örnek teşkil edebilecek ana akım alanlardan da faydalanarak turizm alanına ışık tutacak yeni bilgilerin ortaya çıkmasına katkı sağlama.
4- Turizm alanında teori ve uygulamaya dönük özgün bilgi, kavram ve fikirlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunma.
5- Turizm alanında yeni bilgi ve yöntemlerin oluşmasına katkı sağlama.
6- Turizm işletmeciliği alanında sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmek için yeni modeller oluşturma veya ana akım alanlardan uygun olabilecek modelleri uyarlama.
7- Turizm alanında özgün proje oluşturabilme ve/veya mevcut projelere değer oluşturabilecek şekilde katkı sağlama.
8- Turizm alanındaki karmaşık teorik ve uygulamaya dönük problemleri tespit edebilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri sunabilme.
9- Bağımsız olarak araştırma tasarlama, yürütme ve sonuca erdirebilme kabiliyetini geliştirmeye yardımcı olma.
10- Akademik çalışmaları yönlendirme ve yönetebilme kabiliyeti geliştirmek için yardımcı olma.
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 1 14
Sunum / Seminer hazırlama 5 3 15
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 3 5 15
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 3 6 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 14 1 14
Toplam iş yükü     152
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 14 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Konu ve içerik ile ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel makaleler
Yardımcı Kaynaklar HUMAN RESOURCE MANAGEMENT FOR THE HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRIES, Dennis Nickson, Butterworth-Heinemann. Human Resources Management in the Hospitality Industry, David K. Hayes and Jack D. Ninemeier, John Wiley & Sons. Handbook of hospitality human resources management, Dana V. Tesone, Butterworth-Heinemann.

Ders ile ilgili dosyalar