Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Doğum ve Kadin Hast.hemşireliği(doktora) > SÜT ÜRÜNLERİ MUAYENE METOTLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
SÜT ÜRÜNLERİ MUAYENE METOTLARI Üçüncü düzey VBH 512 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. YELİZ UÇAR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Süt ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini vurgulamak ve hijyenik standartlara uygunluklarını belirlemek amacıyla kullanılan yöntemlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin tanımı Bu ders, sütün hijyen ve muayene metotları ve özellikleri ile hijyen kalitesinin belirlenmesi amacıyla kullanılan yöntemler ile ilgili bilgi veren bir derstir.

Dersin içeriği
1- Süt ve süt ürünlerinde genel hijyen yaklaşımları
2- Süt ve süt ürünlerinden örnek alma yöntemleri
3- Sütün asitliği, tazelik kontrolü
4- Sütün asitliği, tazelik kontrolü
5- Kuru madde, özgül ağırlık, yağ miktarı belirtilmesi
6- Kuru madde, özgül ağırlık, yağ miktarı belirtilmesi
7- Kuru madde, özgül ağırlık, yağ miktarı belirtilmesi
8- Antibiyotik, karbonat, hidrojen peroksit aranması
9- Antibiyotik, karbonat, hidrojen peroksit aranması
10- Mastitis testi
11- Süte yapılan su katma ve yağını alma gibi hilelerin belirlenmesi
12- Süte yapılan su katma ve yağını alma gibi hilelerin belirlenmesi
13- Tahmini mikrobiyolojik kalite için redüksiyon testlerinde kullanılan analiz yöntemleri
14- Tahmini mikrobiyolojik kalite için redüksiyon testlerinde kullanılan analiz yöntemleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Süt ve süt ürünlerinde hijyenik kalitenin belirlenmesi
2- Süt ve süt ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerin belirlenmesi
3- Süt ve süt ürünlerinin kalite parametreleri
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Hemşire ve hemşirelik teorilerini uygulama bilgi ve yeteneği geliştirebilme
2- Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanındaki bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturabilme
3- Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve gerektiğinde uygulayabilme
4- Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme, öğrenmeyi yönlendirebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilme
5- Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri paylaşabilme
6- Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilme
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 2 3 6
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 1 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 1 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     95
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar O. Cenap Tekinşen, K. Kaan Tekinşen. (2005). Süt ve Süt Ürünleri. Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.

Ders ile ilgili dosyalar