Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > GENEL MİKROBİYOLOJİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ Birinci düzey GM 319 Zorunlu 5 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLAL KESMEN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüzyüze eğitim ve sunuş şekli
Dersin amacı Mikrobiyoloji biliminin ortaya çıkışı ve gelişimi, mikroorganizmaların hücre şekilleri, metabolizması, gelişme özellikleri gibi konular hakkında bilgilendirilmesi
Dersin tanımı Ders kapsamında, mikroorganizmaların tanımı ve sınıflandırılması, mikroororganizmaların hücresel yapıları, metabolizmaları ve üreme şekilleri, mikrobiyal genetik, mikroorganizma gruplarının genel özellikleri anlatılır.

Dersin içeriği
1- Mikrobiyolojinin tanımı ve temel esasları
2- Mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı,
3- Mikroorganizmaların hücre yapısı
4- Mikrobiyal Metabolizma
5- Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve sınıflandırılmasındaki temel yöntemler
6- Bakteriler ve özellikleri
7- ARA SINAV
8- Funguslar ve özellikleri
9- Parazitler ve özellikleri
10- Virüsler ve özellikleri
11- Mikroorganizmalarda çoğalma ve gelişmenin kontrol altına alınması
12- Mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri
13- Mikrobiyal genetik
14- İmmunolojinin tanımı, antikor ve antijen ve bunların reaksiyonları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, temel esasları hakkında bilgi sahibi olma
2- Mikroorganizmaların beslenmeleri ve gelişme koşullarını öğrenme
3- Taksonomi ve Mikroorganizmaların sınıflandırılmaları hakkında bilgi sahibi olma
4- Mikrobiyal gelişme ve gelişme kinetiğini kavrama
5- Prokaryotların hücre yapılarını, sınıflandırılmalarını ve metabolizmalarını öğrenme
6- Fungusların genel özellikleri, çoğalmaları ve gelişme koşullarını kavrama
7- Protistlerin hücre yapıları özellikleri, sınıflandırılmaları ve gelişme koşulları hakkında bilgi sahibi olma
8- Virüslerin ve bakteriyofajların özellikleri, sınıflandırılmaları, genetik yapıları ve çoğalmalarını öğrenme
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 10 2 20
Toplam iş yükü     120
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Mikrobiyoloji (Prof. Dr. Nezihe Tunail, 2009 Pelin Ofset, Ankara)
Yardımcı Kaynaklar BROCK MİKROORGANİZMALARIN BİYOLOJİSİ Yayınevi: Palme Yayınevi

Ders ile ilgili dosyalar