Giriş | English

Lisans > Mühendislik Fakültesi > Gida Mühendisliği > YAĞ TEKNOLOJİSİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
YAĞ TEKNOLOJİSİ Birinci düzey GM 405 Zorunlu 7 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. HASAN YALÇIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF.DR.HASAN YALÇIN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bitkisel yağ teknolosinin temellerinin kavranmasının sağlanmasıdır.
Dersin tanımı Bitkisel yağ teknolojisinin temel kavramlarının öğrenciye verildiği derstir.

Dersin içeriği
1- Yağlı tohumların depolanması.
2- Yağlı tohumlara uygulanan ön işlemler.
3- Mekanik presleme yöntemi ile ham yağ üretimi.
4- Çözgen ekstraksiyonu yöntemi ile ham yağ üretimi.
5- Ham yağın kimyasal/fiziksel rafinasyonu rafinasyonu.
6- Fraksiyone kristalizasyon ve vinterizasyon.
7- Ara Sınav
8- Hidrojenasyon.
9- İnteresterifikasyon.
10- Margarin üretim kademeleri.
11- Margarindeki katı yağ oranının belirlenmesinde kullanılan sistemler.
12- Zeytinyağı Üretim Teknolojisi.
13- Yağların fziksel ve kimyasal özellikleri.
14- Final Sınavı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Ham yağ üretim tekniklerinin kavranması.
2- Ham yağ üretimi ve rafinasyonu hakkında detaylı bilgi sahibi olunması.
3- Yağ modifikasyon teknikleri ve margarin üretimi konularının öğrenilmesi.
4- Zeytin yağı üretim teknolojisinin kavranması.
5- Bazı yemeklik yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri hususunda bilgi sahibi olunması.
6- Ulusal ve uluslarası yağ sektörünün tanınması.
7- Yeni teknolojileri izleyebilme için gerekli altyapıya sahip olunması
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2- Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3- Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5- Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6- Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7- En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8- Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9- Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10- Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11- İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12- Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13- Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 3 36
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 3 36
Ödevler 3 2 6
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 5 3 15
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     116
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı A. Saygın Gümüşkesen , Bitkisel Yağ teknolojisi, Asya Tıp Yayıncılık, 1999.
Yardımcı Kaynaklar F. Başoğlu, Yemeklik yağ Teknolojileri, Nobel Yayın Dağıtğm, 2006

Ders ile ilgili dosyalar