Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veter. Anatomi (doktora) > BALIK ANATOMİSİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BALIK ANATOMİSİ Üçüncü düzey VAN-616 Seçmeli 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ İMDAT ORHAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Doç.Dr. Ayhan Düzler
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Teorik (2 saat) ve pratik (2 saat)
Dersin amacı Balıkların anatomik özelliklerini, memeli ve kanatlı hayvanlardan farklarını ortaya koyar.
Dersin tanımı Balıkların anatomisini sistematik olarak inceleyen derstir.

Dersin içeriği
1- Balık ırklarının tanımlanması
2- İskelet Sistemleri
3- İskelet - Kas Sistemleri
4- Sindirim Sistemleri
5- Dolaşım Sistemleri
6- Dolaşım Sistemleri
7- Ürogenital Sistemleri
8- Sınav
9- Solunum Sistemleri
10- Solunum Sistemleri
11- Sinir Sistemleri
12- Sinir Sistemleri
13- Vücut biyomekaniği ve yüzme kabiliyetleri
14- Vücut biyomekaniği ve yüzme kabiliyetleri
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Balıkların tür ayrımını yapabilme
2- Balıkların anatomik öçzelliklerini bilme
3- Sistematik balık anatomisi hakkında bilgi sahibi olma
4- Balık, memeli ve kanatlı hayvan anatomik farklılıklarını ayırt edebilme, söyleme, yazabilme.
5- Balıkların solunum, sindirim sistemi hakkında bilgi sahibi olma
6- Balıkların ürogenital ve sinir sistemi hakkında bilgi sahibi olma
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir,
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir,
3- Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir,
4- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir,
5- Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir,
6- Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır,
7- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır,
8- Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir,
9- Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir,
10- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır,
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 2 2
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 4 2 8
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     99
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Gülşen Timur (2008): Balık anatomisi. Nobel Yayın Dağıtım / Nobel Akademik Dizisi ANKARA
Yardımcı Kaynaklar 1.Barone R (1986): Anatomie Comparee Des Mammiferes Domestiques. Vigot Freres Paris. 2.Doğuer S, Erençin Z (1962): Evcil Hayvanların Komparativ Anatomisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 3.Dursun N. (2003): Veteriner Anatomi I. Medisan Yayınevi, Ankara. 4.Dursun N. (2003): Veteriner Anatomi II. Medisan Yayınevi, Ankara. 5.Dyce KM, Sack WD, Wensing CJG (1987): Textbook of Veterinary Anatomy. WB. Saunders Company, London. 6.Getty R (1975): The Anatomy of The Domestic Animals. WB. Saunders Company, London. 7.Nickel R, Schummer A, Seiferle E (1986): The Anatomy of the Domestic Animals. Verlag Paul Parey, Hamburg.

Ders ile ilgili dosyalar