Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > ENSTRUMENTAL ANALİZLER I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ENSTRUMENTAL ANALİZLER I Üçüncü düzey KVBH 671 2 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. NAİM DENİZ AYAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NAİM DENİZ AYAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Gıda analizlerinde kullanılan hassas enstrumantal cihazların temel prensiplerini öğrencilere aktarmak, gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde enstrümental analiz teknikleri ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır.
Dersin tanımı Gıda analizlerinde kullanılan enstrumanların avantajları, dezavantajları,amaçları, prensipleri ve kullanım alanları gibi konuları ele alır.

Dersin içeriği
1- Gıda endüstrisinde kullanılan enstrumanların tanıtılması
2- Gıda analizlerinde problem belirleme ve Analiz Stratejisi, Laboratuvar çalışmalarında dikkat edilecek noktalar
3- Analiz Yöntemlerinin Sistematiği, Yöntemlerin Karşılaştırılması
4- UV Görünür bölge spektroskopisi
5- Elektromagnetik ışıma
6- Kütle ve atomik absorpsiyon spektroskopisi
7- Elektro analitik metotlar, polarografi
8- Potansiyometri
9- İletkenlik, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi
10- Serolojik analizler
11- Serolojik analizler
12- PCR analizleri
13- PCR analizleri
14- Elektroforezin Genel Teorisi, Elektroforez Çeşitleri ve Gıda Analizlerindeki Uygulamaları
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıda analizlerinde kullanılan hassas enstrumantal cihazların temel prensipleri
2- Enstrümental analizlerin optimizasyonları
3- Gıda analizlerinde doğru tekniğin kullanımı
4- Gıda analizlerinde problemlerin tanımlanması
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 3 5 15
Toplam iş yükü     105
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar Prof. Dr. Yaşar HIŞIL. (2011). Enstrümental Gıda Analizleri. Ege Üniv. Basımevi.

Ders ile ilgili dosyalar