Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > PESTİSİTLERİN HALK SAĞLIĞINDA KULLANIMLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
PESTİSİTLERİN HALK SAĞLIĞINDA KULLANIMLARI Üçüncü düzey VFT 524 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MURAT KANBUR
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. MURAT KANBUR
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze haftada 3 saat teorik
Dersin amacı Halk sağlığı alanında güvenli pestisit uygulamalarını öğretmek
Dersin tanımı Pestisitlerle ilgili temel tanım ve kavramlar, pestisitlerin sınıflandırılması, zehirli etki mekanizmaları ve etkileri, pestisitlere maruz kalma yolları, pestisit zehirlenmelerinde temel tedavi seçenekleri

Dersin içeriği
1- Pestisitlerin sınıflandırılması, kullanımı ve yayılımı
2- Pestisitlerin oluşturduğu sorunlar
3- Pestisitlerin Akut Etkileri
4- Pestisitlerin Kronik Etkileri
5- Karsinojenite ve Teratojenite
6- Pestisitler ve Gıda Maddeleri
7- Pestisit Uygulayıcıları ve Üreticileri ve Firmaları ile İlgili Olarak Alınacak Önlemler
8- Ara sınav
9- Pestisitlere Karşı Direnç
10- Pestisit Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Uygulamalar
11- Pestisitlerin Uygulanması
12- Pestisitlerle İlgili Mevzuat I
13- Pestisitlerle İlgili Mevzuat II
14- Pestisitlerle İlgili Mevzuat III
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Pestisit kavramı hakkında bilgi sahibi olur.
2- Böceklere karşı kullanılan ilaçları öğrenir.
3- Kemiricilere, sümüklü böceklere ve mantarlara karşı kullanılan ilaçları bilir.
4- Yabani otlara karşı kullanılan ilaçlar ile bitki ve böcek gelişim düzenleyiciler hakkında bilgi sahibi olur.
5- Alglere karşı kullanılan ilaçları bilir.
6- Pestisit analiz metotlarını öğrenir.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 3 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 2 28
Toplam iş yükü     156
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Veteriner Toksikoloji, Kaya S, Pirinçci İ, Bilgili A editör (2002)
Yardımcı Kaynaklar Pestisitler, Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No:52, Çağatay Güler, Zakir Çobanoğlu. ÇEVRE SAĞLIĞI, PESTİSİTLER,T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI, ANKARA 2012. Halk Sağlığı Amaçlı Kullanılan Pestisitlerin (Biyosidal) Güvenilirlik Standartlarının Karşılaştırılması,Y.Y.U. Veteriner Fakultesi Dergisi, 2009, 20 (1) 11 - 18.

Ders ile ilgili dosyalar