Giriş | English

Lisans > Ziraat Fakültesi > Zootekni > İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I Birinci düzey İSG 101 Zorunlu 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ÖMER ERDOĞAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF. DR. OSMAN SÖNMEZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Teorik
Dersin amacı Öğrencilerin İş Sağlığı ve güvenliği hakkında temel bilgi edinmelerini sağlayarak Staj ve Laboratuvar çalışmalarında kazasız, güvenli bir çalışma ortamının oluşması bu dersin temel amacıdır.
Dersin tanımı Ders İş sağlığı ve Güvenliği ile kastedilen şeylerin neler olduğu, ilgili kanunlar, uyulmadığı taktirde oluşabilecek maddi ve manevi zarar ve risklerin öğretilmesini içermektedir.

Dersin içeriği
1- Genel iş sağlığı ve güvenliği kuralları
2- İş kazaları ve meslek hastalıkların sebepleri ve işyerindeki riskler
3- Kaza ve korunma yaralanma ve hastalıktan korunma prensipleri, tekniklerinin uygulanması
4- İş ekipmanlarının güvenli kullanımı
5- Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları
6- Yasal mevzuat ile ilgili bilgiler
7- İşyerinde güvenli ortam ve sistemleri kurma
8- Vize
9- Kişisel koruyucu alet kullanımı
10- Ekranlı ekipmanlarla çalışma
11- Uyarı işaretleri, Kimyasal, fiziksel ve biyolojik maddelerle ortaya çıkan riskler
12- Temizlik ve düzen
13- Yangın olayı ve yangından korunma
14- Termal konfor şartları, Ergonomi, Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri
15- Final
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrenciler Genel İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı hakkındaki bilgi edinmiş olacaklardır.
2- Staj çalışmaları esnasında var olan riskler ve bu riskleri azaltmak için yapılabilecekler hakkında bilgi edinmiş olacaklardır
3- Laboratuvar çalışmaları esnasında var olan riskler ve bu riskleri azaltmak için yapılabilecekler hakkında bilgi edinmiş olacaklardır
4- Öğrenciler Genel İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı hakkındaki Tarımda sık kullanılan Tarım alet Makinaları kullanımı esnasında karşılaşılabilecek riskler ve kazalar hakkında bili edinecekler
5- Öğrenciler Genel İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı hakkındaki yasal zorunluluklar hakkında bilgi edinmiş olacaklar.
6- Herhangi bir kaza sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi edinmiş olacaklardır
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
2- Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
3- Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
4- Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
5- Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
6- Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
7- Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
8- Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
9- Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
10- Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
11- Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
12- Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
13- Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
14- Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 2 2 4
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 13 2 26
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 3 1 3
Arazi çalışması 3 1 3
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     38
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 1 60
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   100
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar -

Ders ile ilgili dosyalar