Giriş | English

Lisans > Eğitim Fakültesi > Fen Bilgisi Öğretmenliği > RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ Birinci düzey T203 ÖKD 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -YOK-
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HACER BALKAYA
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER BALKAYA, Doç. Dr. SEZER DEMİRBUĞA
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Arş. Gör. Ayşenur Turan, Arş. Gör. Tuğçe Aydın
Dersin veriliş şekli TEORİK
Dersin amacı Çürük bir dişte çürüğü temizleyerek dişteki madde kaybını karşılamayı, çürüğün ilerlemesine ve yeniden başlamasına engel olmayı, dişe eski anatomik formunu kazandırmayı, fonksiyon ve estetiği sağlamayı, dişi çiğneme kuvvetlerine dayanıklı hale getirmeyi ve bu amaçla kullanılan restoratif materyallerin öğretilmesini amaçlar.
Dersin tanımı Öncelikle çürüğün engellemesini amaçlayan ancak başlamış ve ilerlemiş lezyonların tedavisini öğreten diş hekimliği dalıdır.

Dersin içeriği
1- Diş preparasyonunun tanımı: Dişlerde meydana gelen çürüklerin tedavisi sırasında yapılan preparasyon işlemi ve anatomik yapılar anlatılır.
2- Restorasyon gereksinimi: Hangi durumlarda kavite preparasyonunun yapılacağı, nelere dikkat edileceği anlatılır.
3- Diş preparasyonun aşamaları ve basamakları: Çürük bir dişte çürüğü temizleyerek dişi yapılacak olan restorasyona uygun hale nasıl getirileceği anlatılır. Black prensipleri ve günümüzde kavite prensipleri, kavitelerin sahip olduğu açı, kenar ve düzlemler anlatılır.
4- Diş preparasyonunu etkileyen faktörler: Dişlerde meydana gelen çürük yada travma gibi restore edilmesi gereken durumlarda hazırlanan kaviteleri etkileyen faktörler olan kalan diş dokusu, izolasyon, estetik beklenti gibi durumlar anlatılır.
5- Diş preparasyonun sınıflandırması: İntrakoronal ve ekstrakoronal restorasyonlar için yapılan preparasyonlar modern çürük tedavisi konseptine uygun olacak şekilde anlatılır. Ayrıca intrakoronal restorasyonlar için temel kabul edilen Black sınıflaması modifiye edilerek anlatılır.
6- Diş prepasyonunun başlangıç ve son aşamaları I: Black I,II ve MOD kavite prepasyonları anlatılır.
7- Diş prepasyonunun başlangıç ve son aşamaları II: Black III,IV,V ve klas VI kavite prepasyonları anlatılır.
8- Direkt restoratif biyomateryallere giriş, Amalgam;terminoloji ve sınıflandırma: Restoratif diş tedavisinde kullanılan direkt restoratif materyaller, amalgamın terminoloji ve sınıflandırılması anlatılır.
9- Amalgam; İçerik,yapı ve özellikleri, klinik değerlendirmeler: Amalgamın içeriğinde bulunan metaller ve fonksiyonları amalgama sağladığı avantaj ve dezavantajlar, amalgamın sertleşmesi sırasında meydana gelen reaksiyonlar ve oluşan fazlar ve bu fazların klinik durumlara etkileri, amalgam restorasyonların klinik değerlendirmeleri anlatılır.
10- Civa Kontrolü: Amalgam içerisinde bulunan civanın amalgam tozuyla karıştırılması ve atık civadan korunma yolları, hekim, klinik personeli ve hastanın civadan korunma yolları anlatılır
11- Amalgam Atık Kontrolü: Restorasyon yapımı sırasında ortaya çıkan amalgam atıklarının ve eski dolguların sökümü sırasında ortaya çıkan atıkların kontrolü anlatılır.
12- Astarlar ve Kaideler; terminoloji ve sınıflandırma: Daimi restoratif materyallerin altında kullanılan materyallerin terminolojisi ve sınıflandırması, hangi amaçla kullanıldıkları anlatılır.
13- Astarlar ve Kaideler; İçerik, yapı ve özellikler, klinik değerlendirmeler: Astar ve kaide maddelerinin içerikleri, sertleşme reaksiyonları, hangi daimi restoratif materyella uygun oldukları ve klinik durumlar anlatılır.
14- Pulpa Koruyucu materyaller: Kavite preparasyonu ve çürük temizleme sırasında zarar gören pulpanın korunması ve sağlıklı hale gelmesini sağlayan materyaller anlatılır.
15- Estetik restoratif materyallerin tipleri: Ön ve arka dişlerde kullanılabilecek estetik restoratif materyallerin sınıflaması, tipleri, özellikleri anlatılır.
16- Kompozit Rezinler: Terminoloji, tarihsel gelişimi, sınıflandırması, içeriği, yapısı ve özellikleri anlatılır.
17- Adezyon: Temel kavramları, mine ve dentin adezyonu, rezin-dentin bonding için mevcut seçenekler anlatılır.
18- Sınıf III, IV ve V direkt kompozit restorasyonlar: Baslangıçtaki klinik prosedürler, diş preparasyonu ve restoratif teknikler
19- Sınıf I ve II direkt kompozit restorasyonlar: Başlangıçtaki klinik prosedürler, diş preparasyonu ve restoratif teknikler
20- Cam-iyonomerler: Terminoloji ve tarihsel gelişim içerik, yapı, özellik ve klinik değerlendirmeleri anlatılır.

Dersin öğrenme çıktıları
1- Diş çürüklerinin tedavisi sırasında yapılan preparasyonların öğrenilmesi
2- Restorasyon gereksiniminin belirlenmesi
3- Preparasyon aşamaları ve tekniklerinin öğrenilmesi
4- Restoratif materyallerin tanınması
5- Amalgamın özelliklerinin ve kullanımının öğrenilmesi
6- Civa ve civa hijyeninin öğrenilmesi
7- Astar ve kaide materyallerinin öğrenilmesi
8- Pulpa koruyucular ve bunların kullanımının öğrenilmesi
9- Preparasyon ve restoratif materyaller arasındaki ilişkinin öğrenilmesi
10- Restoratif materyallerin hangi klinik durumlarda kullanılacağının öğrenilmesi

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak olay ve olguları kavrar. Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak olay ve olguları inceler ve verileri yorumlar. Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak olay ve olguları bağımsız olarak yürütmek, planlamak ve yönetmek için sorumluluk alır.
2- Öğretim program, strateji, yöntem ve tekniklerinin nasıl uygulanacağını bilir. Öğretim program, strateji, yöntem ve tekniklerini inceler, değerlendirir ve uygular. Öğretim program, strateji, yöntem ve tekniklerini bağımsız olarak yürütür, planlar ve yönetir.
3- Ölçme ve değerlendirme araçlarının nasıl uygulanacağını bilir. Ölçme ve değerlendirme araçlarını inceler, değerlendirir ve uygular. Ölçme ve değerlendirme araçlarını bağımsız olarak planlar ve geliştirir.
4- Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Eğitim alanlarında bilgi edinir. Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Eğitim alanlarında, edindiği bilgileri eleştirir ve değerlendirir, kavramlar arasında ilişki kurar, ihtiyaçlarını belirler, öğrenimini yaşam boyu sürdürür, gelişmeleri izler ve güncel bilgilere ulaşmada teknolojiyi kullanır. Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Eğitim alanlarında bireysel ve/veya grup çalışmaları yapar.
5- Bilimin doğasını kavrar, bilginin kaynağı, sınırları, geçerlik ve güvenirliğinin nasıl değerlendirileceğini bilir. Bilimin doğasına yönelik uygulamalar yapar, bilginin kaynağına ulaşır, bilginin geçerlik ve güvenirliğini test eder. Bilimin doğasına yönelik uygulamalar yapmak, bilginin kaynağına ulaşmak ve bilginin geçerlik ve güvenirliğini test etmek için bireysel ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
6- Ulusal ve uluslararası projeler hakkında bilgi sahibi olur. Ulusal ve uluslararası projeler tasarlar. Bireysel ve grup çalışmalarında ulusal ve uluslararası projeleri bağımsız olarak yürütür, planlar ve yönetir.
7- Öğretim materyalleri planlama ve tasarlama hakkında bilgi sahibi olur. Öğretim materyalleri planlar ve tasarlar. Öğretim materyallerini planlamak ve tasarlamak için bireysel ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
8- Öğrenilen bilgilerin farklı derslerde nasıl kullanacağı hakkında bilgi sahibi olur. Öğrenilen bilgileri farklı derslerde uygular. Öğrenilen bilgileri farklı derslerde uygulayabilmek için bireysel ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır. Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir. Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
9- Öğrenci gelişim düzeylerine bağlı olarak öğrenme özellikleri ve güçlükleri hakkında kuramsal ve olgusal bilgilere sahip olur. Öğrenci gelişim düzeylerine bağlı olarak öğrenme özellikleri ve güçlükleri hakkında kuramsal ve olgusal bilgileri kullanır ve çözüm önerisi geliştirir. Öğrenci gelişim düzeylerine bağlı olarak öğrenme özellikleri ve güçlükleri hakkında sorumluluk alır.
10- Öğretmenin rehberlik görevlerini bilir ve öğrenci tanıma yollarını kavrar. Öğretmenin rehberlik görevlerini uygular ve öğrenci tanıma yollarını kullanır. Öğretmenin rehberlik görevlerini uygulayabilmek ve öğrenci tanıma yollarını kullanabilmek için bireysel ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
11- Bir dersin nasıl planlanacağını, değerlendirileceğini ve yürütüleceğini bilir. Bilgi ve becerilerini kullanarak belirli bir dersi planlar, değerlendirir ve yürütür. Bilgi ve becerilerini kullanarak belirli bir dersi planlamak, değerlendirmek ve yürütmek için bağımsız ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
12- Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin nasıl takip edileceğini ve kullanılacağını kavrar. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri uygular. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri planlamak, değerlendirmek ve yürütmek için bağımsız ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
13- Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile tanır. Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile analiz eder ve değerlendirir. Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile analiz etmek ve değerlendirmek için bağımsız ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır. Milli Eğitim Temel Kanunu''''nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlıkların bilincindedir.
14- Mesleki sorumluluk ve etik bilinci hakkında bilgi sahibi olur. Mesleki sorumluluk ve etik bilinci geliştirir. Mesleki sorumluluk ve etik bilinci hakkında karşılaşılan ve ön görülemeyen sorunları çözmek için sorumluluk alır. Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. Birey olarak ve alanıyla ilgili görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin yasa yönetmelik ve mevzuata uygun davranır.
15- Felsefe, psikoloji, tarih, hukuk, antropoloji ve sosyoloji alanlarında geçen kavramların alanına nasıl uygulanacağını kavrar. Felsefe, psikoloji, tarih, hukuk, antropoloji ve sosyoloji alanlarında geçen kavramları alanına uygular. Felsefe, psikoloji, tarih, hukuk, antropoloji ve sosyoloji alanlarında geçen kavramların alanına uygulanmasında bireysel ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
16- Sınıf yönetiminin nasıl etkili olacağını kavrar. Sınıf yönetimini etkili olarak uygular. Sınıf yönetimini etkili uygulayabilmek için bağımsız ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
17- Atatürk ilke ve inkılaplarının önemini, gelişimini ve sonuçlarını kavrar. Atatürk ilke ve inkılaplarının önemini, gelişimini ve sonuçlarını alanına uygular. Atatürk ilke ve inkılaplarının önemini, gelişimini ve sonuçlarını alanına uygulamak için bağımsız ve/veya grup çalışmalarında sorumluluk alır.
18- Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir. Bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanır.
19- Sanatsal ve kültürel etkinliklere etkin olarak katılır. Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler. Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için mesleki proje ve etkinlikler planlar ve uygular. Farklı kültürlerde yaşar ve sosyal yaşama uyum sağlar. Dış görünüm, tutum, tavır ve davranışları ile topluma örnek olur.
20- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanında bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. Çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. Güvenli okul ortamının oluşturulması ve sürdürülebilmesi amacıyla kişisel ve kurumsal etkileşim kurar.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 19 1 19
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 8 1 8
Ödevler 10 5 50
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 1 1 1
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 1 1
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     82
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   60

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Sturdevant's Art and Science of Operative Dentistry (TÜRKÇE)Sevil GÜRGAN (Editör) Kompozit Restorasyonlar Berrin Dayangaç (Yazar) 2. Baskı Restoratif Dişhekimliğinde Maddeler ve Uygulamaları Banu ÖNAL
Yardımcı Kaynaklar -Yok-

Ders ile ilgili dosyalar