Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Moleküler Onkoloji (doktora) > BESİYERLERİ, STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON UYGULA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
BESİYERLERİ, STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON UYGULA Üçüncü düzey VMB 646 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Derse sadece lisansüstü eğitim gören öğrenciler kabul edilecektir
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. KADİR SEMİH GÜMÜŞSOY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Prof. Dr.Fuat AYDIN, Prof. Dr. K.Semih GÜMÜŞSOY, Doç.Dr. Seçil ABAY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Araş. Gör. Emre KARAKAYA
Dersin veriliş şekli Ders öğretim üyeleri tarafından pratik olarak yapılacaktır. Bu derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Ayrıca karşılıklı soru-cevap şeklinde ders pekiştirilecektir.
Dersin amacı Besiyeri hazırlanması, sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerini öğrencilere öğretmektir.
Dersin tanımı Besiyerleri, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uygulaması

Dersin içeriği
1- Genel besiyerleri
2- Özel besiyerleri
3- Besiyeri hazırlanması
4- Besiyerlerinin kullanım amaçları
5- Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
6- Sterilizasyon teknikleri
7- Kuru ısı ile sterilizasyon
8- Nemli ısı ile sterilizasyon
9- Otoklavın kullanımı
10- Virus izolasyonunda ETY (embriyolu tavuk yumurtası) kullanılması
11- ETY canlılık muayenesi
12- ETY’na ekim metotları
13- ETY’ inkubasyonu
14- ETY’dan korioallontoik sıvının toplanması
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Besiyerlerini sınıflandırmak ve kavramak
2- Besiyerlerinin özelliklerini öğrenmek
3- Besiyeri hazırlamak
4- Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon işlemlerini öğrenmek ve uygulamak
5- Otoklavın kullanılmasını öğrenmek
6- Embriyolu tavuk yumurtasını incelemek, inokulasyon yapmak ve korioallontoik sıvı toplamak
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 2 2 4
Ödevler 2 1 2
Sunum / Seminer hazırlama 2 2 4
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 3 3 9
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 5 3 15
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 3 3 9
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     101
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Temel Mikrobiyoloji: Arda, M. 2001. Medisan Yayınları, Ankara. World of Microbiology and Immunology: Narins B., Lerner K.L.,Lerner B.W. 2003. The Gale Group Inc, a division of Thomson Learning. Practical Handbook of Microbiology: Goldman E., Gren L.H. 2009. CRC Press. Labaratory Exercise in Microbiology: Harley-Presscott., 2002 The McGraw-Hill Companies.
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar